Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_32_INOVACE_03.01.08, máslo Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

2 Anotace Tento učební materiál se samostatně zaměřuje na máslo jako důležitý živočišný tuk. Přibližuje jeho složení, význam ve výživě, tržní druhy a skladování.

3 Máslo Máslo je emulze mléčného tuku (82%) a vody. Jsou v něm obsažené všechny přirozené součástí mléka (tj. mléčný cukr, bílkoviny, minerální látky, vitaminy) Pro lidský organismus je především zdrojem energie, obsahuje cholesterol. V obchodní praxi se k máslu přiřazuje také např. pomazánkové máslo či máslo s rostlinným tukem.

4 Výroba a tržní druhy másla Surovinou pro výrobu másla je smetana, která se pasterizuje, stlouká se (v tzv. zmáselňovačích) mechanickým způsobem – oddělí se podmáslí, máslo se dále hněte, formuje a balí. Tržní druhy másla rozlišujeme: a) čerstvé máslo – výběrové čerstvé se smet. zákysem b) skladované máslo – stolní (skladováno v mrazírnách)

5 Speciální druhy másla Mezi speciální druhy másla patří: a) ochucené máslo – ochucené různými přísadami (směsí bylinek, cibulí, česnekem) b) máslo s rostlinným tukem - část živočišného tuku je nahrazena tukem rostlinným, tím se snižuje obsah cholesterolu (např. AB máslo, Zlatá Haná) c) pomazánkové máslo – má charakter koncentrované zakysané smetany, obsahuje pouze 35% mléčného tuku (zbytek sušina a voda), v prodeji bez příchutě nebo různě ochucené

6 Skladování másla Máslo se skladuje při teplotě 1 až 6˚C. Pomazánkové máslo od 1 do 10˚C. Máslo (stejně jako všechny ostatní tuky) může žluknout. Žluknutí se projevuje zhoršením chuti, vůně, barvy i konzistence. Žluknutí se urychluje působením slunečního světla, vzdušného kyslíku, vyšší teploty.

7 Otázky k opakování 1) Máslo je emulze kterých dvou složek? 2) Kolik tuku obsahuje máslo? 3) Co je to stloukání másla? 4) Jaký je rozdíl mezi čerstvým a stolním máslem? 5) Uveďte dva speciální druhy másla. 6) Při jaké teplotě se máslo skladuje? 7) Co je to žluknutí tuků, jak se projevuje? 8) Co urychluje žluknutí tuků?

8 Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google