Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě."— Transkript prezentace:

1 Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě Němcové. Prezentace se zabývá životem a tvorbou významné české autorky, žáci získají přehled o jejích nejvýznamnějších dílech. Větší pozornost je věnována knize Babička.

2 Božena Němcová

3

4 O 4. 2. 1820 Vídeň – 21. 1. 1862 Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce Magdaléně Novotné. O Školu navštěvovala v České Skalici. O Byla na vychování u zámeckého správce ve Chvalkovicích.

5 O V 17 letech si na přání rodičů vzala uvědomělého vlastence Josefa Němce, který byl dvakrát starší. O Němec byl úředníkem finanční stráže, kvůli jeho práci se často stěhovali. O Němcová si s manželem nerozuměla, manželství nebylo šťastné. Božena Němcová

6 O V pražské vlastenecké společnosti se spřátelila s význačnými spisovateli a vzdělanci. O Velký přítel – Václav Bolemír Nebeský – podporoval ji v její literární tvorbě. O Němcová s dětmi: Božena Němcová

7 O 4 děti – Hynek, Karel, Theodora, Jaroslav O Rodina neměla peněz nazbyt, Němcová si přivydělávala úklidem a praním. O Na konci 50. let se rozhodla žít sama s dětmi. O Velmi ji ovlivnila nemoc a smrt nejstaršího syna Hynka – měl tuberkulózu. Božena Němcová

8 O Ovlivněna pobytem na Chodsku – zajímala se o život zdejších lidí. O Domažlicko – pohádky, národopisné články, obrázky ze života společnosti. O Kvůli Němcově účasti v revolučním hnutí byla rodina pronásledována rakouskými úřady, nakonec byl Němec zbaven služby. Božena Němcová - tvorba

9 O První báseň – Ženám českým – otištěna v Květech roku 1943. O Ovlivněna novými přáteli – Karel Sabina, Josef Václav Frič, Jan Neruda, Vítězslav Hálek, Karolína Světlá, Sofie Podlipská… O Na Slovensku sbírala informace o zvycích, kultuře, jazyce.

10 Božena Němcová - tvorba O Národní báchorky a pověsti upravila lidové pohádky, chtěla zobrazit typické prostředí, postavy a vlastnosti, hlavní myšlenky: rovnost všech lidí, vítězství mravních hodnot.

11 Božena Němcová - tvorba O Slovenské pohádky a pověsti O Obrazy z okolí Domažlického O Divá Bára O Dobrý člověk O Pohorská vesnice

12 Božena Němcová - tvorba O V zámku a podzámčí O Chudí lidé O Pan učitel O Chyže pod horami

13 Božena Němcová - Babička O Podtitul – Obrazy z venkovského života. O Psaní pro ni znamenalo únik z reality plné starostí, problémů, zrady, neporozumění. O Chtěla ukázat harmonický život prostých lidí. O Děj umístěn do ratibořického údolí, popisuje venkovské postavy kolem babičky pobývající na Starém bělidle.

14 Božena Němcová - Babička O Protiklad: Proškova rodina x panská společnost na zámku. O Postavy: babička, rodina Proškova – Terezka, Jan, Barunka, Vilém, Adélka, mlynář, myslivec, panský strážník Mojžíš, bába kořenářka, bláznivá Viktorka, pan Beyer, paní kněžna, Hortensie O Barunka – autobiografický obraz Němcové.

15 Božena Němcová - Babička O Postavy i příběhy jsou silně zidealizované – babička neměla s dcerou natolik idylický vztah, babička je v knize ideál, dokonalý dobrý člověk. O Filmová zpracování – 1921, 1940, 1971. O V anketě Kniha mého srdce se v roce 2009 umístila na 2. místě.

16

17 Použité zdroje O http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena _N%C4%9Bmcov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena _N%C4%9Bmcov%C3%A1 O BALAJKA, B. Přehledné dějiny literatury. 5. vyd. Praha: Fortuna, 2000. 242 s. ISBN 80- 7168-717-0.

18 Použité obrázky O Božena Němcová http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%AD mek_-_Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%AD mek_-_Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg O Rodinná fotografie http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4% 9Bmcov%C3%A1 O Socha BN http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4% 9Bmcov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4% 9Bmcov%C3%A1 O Hrob BN http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4% 9Bmcov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BEena_N%C4% 9Bmcov%C3%A1


Stáhnout ppt "Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě."

Podobné prezentace


Reklamy Google