Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012."— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Podnik a podnikání je poskytnout žákům potřebné informace o pojmu ekonomie, podnik a podnikání.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomie na naší SŠ.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na samostatné opakování témat podniku a podnikání.

3

4 1. Čím se zabývá ekonomie? 2. Jak se ekonomie dělí? 3. Jakými ekonomickými subjekty se zabývá? 4. Jaká jsou tři základní ekonomické otázky? 5. Jaká ekonomické systémy znáte?

5 1. Co jsou to potřeby a jak se dělí? 2. Čím jsou naše potřeby uspokojovány? 3. Tři výrobní faktory. Vysvětlete jednotlivé pojmy. 4. Na konkrétním příklady vysvětlete koloběh ekonomiky. 5. Vysvětlete pojem efektivní a neefektivní chování.

6 1. Napište a vysvětlete znění zákona poptávky. 2. Napište a vysvětlete znění zákona nabídky. 3. Nakreslete graf tržní rovnováhy a vysvětlete pojmy: bod rovnováhy, tržní cena, přebytek, či nedostatek množství. 4. Vysvětlete pojmy substitut a komplement.

7 1. Vyjmenujte druhy trhů. 2. Vysvětlete pojem cena. 3. Co je to konkurence? 4. Jaká je úloha zisku v tržní ekonomice? 5. Jaká je úloha státu v tržní ekonomice?

8 1. Jakými způsoby je možné si hledat práci? 2. Co to je a k čemu slouží profesní životopis? 3. Co to je Úřad práce a jak můžete využít jeho služeb?

9 1. Jak vzniká pracovní poměr? 2. Jaké jsou nezbytné náležitosti pracovní smlouvy? 3. Jakými způsoby dochází k rozvázání pracovního poměru? 4. Vysvětlete pojmy dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti.

10 1. Vysvětlete pojem dovolená na zotavenou. 2. Co je to mzda a z jakých složek se skládá? 3. K čemu slouží pracovní řád?

11 1. Kdo je to podnikatel? 2. Co je to podnikání? 3. Jaký je hlavní cíl podnikatele?

12 1. Jak dělíme obchodní společnosti? 2. Stručně popište jednotlivé právní formy obchodních společností.

13 1. Kdo je to živnostník? 2. Jak dělíme živnosti? 3. Stručně charakterizujte jednotlivé formy živností. 4. Kdy dochází ke vzniku a zániku živnosti.

14 1. Obchodní rejstřík – co to je, k čemu slouží, kde najdu výpis z obchodního rejstříku? 2. Živnostenský rejstřík – co to je, k čemu slouží, kde najdu výpis z živnostenského rejstříku? 3. Jaké jsou povinnosti podnikatele vyplývající z živnostenského zákona?

15 1. Vysvětli pojem management. 2. Co je to plánování a jak dělíme druhy plánování z časového hlediska? 3. K čemu se v podniku využívá organizování? 4. Vytvoř organizační strukturu své fiktivní firmy. 5. Vysvětli pojmy delegování, pravomoc a odpovědnost. 6. Vysvětli pojem rozhodování.

16 1. Co je to motivace? 2. Jakými způsoby můžeme zaměstnance motivovat? 3. Charakterizuj následující typy vedení lidí: Autokratický, liberální, demokratický. 1. Vy světli pojem a význam kontroly v podniku.

17 KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy 1- 4. Praha: Fortuna, 2006, ISBN 978-80-7402- 093-3. BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN 978-80- 7402-093-3


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google