Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ČísloIII/2 Zpracoval Petr Faltus Název produktu Slovníček pojmů Internet Číslo produktu 1 Použito 4.3.2011 Základní škola, Znojmo, Mládeže VY_32_ZAZNAM_ICT2.01

2 Slovníček pojmů Internet

3 Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat).

4 Internet jsou volně propojené počítačové sítě, které spojují jeho jednotlivé síťové uzly. Uzlem může být počítač, ale i specializované zařízení (například router). Každý počítač připojený k Internetu má v rámci rodiny protokolů TCP/IP svoji IP adresu. Pro snadnější zapamatování se místo IP adres používají doménová jména, například: www.centrum.cz

5 Slovo Internet pochází z mezinárodní (původně latinské) předpony inter (česky mezi) a anglického slova net (network, česky síť). Původně šlo o označení jedné ze sítí připojených k Internetu, avšak došlo k zobecnění pojmu, který dnes označuje celou síť.

6 V současnosti existuje několik možností pro připojení počítače k Internetu: - telefonní linka (využívá se modem, dříve se používalo vytáčené připojení, později ISDN a dnes různé varianty DSL) - kabelová přípojka - bezdrátová datová síť (satelitní síť, mobilní telefonní síť, Wi-Fi) - pomocí elektrické rozvodné sítě - další možnosti

7 Počty uživatelů: 1994 – Internet se komercionalizuje 1996 – 55 milionů uživatelů 2000 – 250 milionů uživatelů 2003 – 600 milionů uživatelů 2005 – 900 milionů uživatelů 2009 – 1,8 miliardy uživatelů 2010 – ve Finsku jako první zemi na světě mají lidé podle zákona nárok na Internet 2010 - přes 2 miliardy uživatelů 2011 - došlo k vyčerpání adres protokolu IPv4

8 Sociální sítě: Sociální sítě se stávají novým komunikačním kanálem. Pomocí sociálních sítí se prostřednictvím internetu sdružují lidé, kteří by se jinak fyzicky nemohli setkat. V současné době prožívají sociální sítě rychlý rozvoj, který je urychlován nově vznikajícími technologiemi (Web 2.0, blog a podobně).

9 Sociální sítě: O popularitě sociálních sítí svědčí i fakt, že se do nich připojuje stále více uživatelů. Účel sociálních sítí se různí, některé slouží ke sdílení informací a k zábavě, jiné pomáhají hledat práci, případně sdružují etnika nebo umělce. Známé sociální sítě jsou například: Facebook, Lidé.cz, Twitter, MySpace, apod.

10 Závislost: Podobně jako u jiných věcí, existuje i možnost závislosti na Internetu. Studií a materiálu zpracovaného na toto téma je ovšem minimum a tato forma závislosti je často podceňována.


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0670 Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google