Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Katedrála - živý organismus Projekt připravovaný studenty Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové 9.11.2011 Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Katedrála - živý organismus Projekt připravovaný studenty Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové 9.11.2011 Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Katedrála - živý organismus Projekt připravovaný studenty Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové 9.11.2011 Prezentace obrázků

2 Ke katedrále jsme přišli v 10:30 hod, tam již na nás čekaly studentky. Po milém přivítání a představení si vzala slovo p. u. Melicharová a představila historii stavby, která patří k dominantám Velkého náměstí. Dne 9.11.2011 jsme měli to štěstí se zúčastnit, v roli diváků a posluchačů, projektu „Katedrála - živý organismus“. Tuto akci připravili studenti Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové.

3 U křtitelnice Křtitelnice je vyrobena z cínu, používá se o Velikonocích ke křtění. Nádoba stojí na třech lvích nohách. Nohy jsou zakončeny hlavami mnichů. Na vršku poklopu je soška Jana Křtitele. Uvnitř nádoby je voda, která je osolená a je ve stálé teplotě, aby se nekazila.

4 U oltáře sv. Antonína. Obraz sv. Antonína namaloval malíř Brendl. Antonín získal velké bohatství po svých rodičích, toho se vzdal ve prospěch své sestry a ostatních lidí. Sám žil v bídě. Za své činy byl prohlášen za svatého a stal se patronem rytířů, cukrářů, hrobníků, tkalců.

5 Zastavení u zpovědnic. V katedrále je šest zpovědnic. Čtyři zpovědnice jsou gotické, dvě moderní. Do zpovědnice vedou dvoje dveře, mezi knězem a zpovídajícím může být mřížka, ale být tam nemusí. Více se používají moderní zpovědnice. Po zpovědi dostane dotyčný rozhřešení. V minulosti byla zpověď nedílnou součástí života všech lidí.

6 Skupinová práce Dále byly děti rozděleny do skupin, každá skupina dostala za úkol vyškrtat slova týkající se katedrály. Ze zbývajících písmen měly složit tajenku. Nechyběla ani drobná odměna pro úspěšné řešitele.

7 Oltář Ježíška s rodinou se sklápěcími bočnimi stěnami.

8 Hlavní oltář Dětem z té nádhery přecházel zrak.

9 Společná fotografie před oltářem

10 Podobný profil českých královen

11 Bylo na co koukat ve všech směrech

12 Vitrážová okna

13 Majestátnost varhan

14 Návštěva půdních prostor a zvonů patřila k velkému dobrodružství.

15 Třešničkou na dortu bylo vystoupení pěveckého sboru. Vystoupení pěveckého sboru pod vedením duchovního V. Brože a profesorky M. Kovaříčkové bylo nádherné.

16 Hodnocení projektu Závěrem musím za sebe i za děti moc poděkovat manželům Melicharovým, profesorce Marii Kovaříčkové, duchovnímu Vojtěchovi Brožovi, Spirituálu školy i studentkám za poučnou a zároveň zábavnou akci, díky které jsme mohli nahlédnout do míst, které tvoří historii i současnost našeho města. Katedrála sv. Ducha patří mezi nejstarší a nejkrásnější katedrály v České republice. Děti mohly na vlastní oči vidět předměty vyrobené před dávnými časy, avšak sloužící lidem až dodnes. Určitě jim to pomůže v budování hodnot, které se předávají z generace na generaci. Žáci 5.B a jejich třídní učitelka Jana Zemanová


Stáhnout ppt "Katedrála - živý organismus Projekt připravovaný studenty Biskupského gymnázia v Hradci Králové pod vedením p. učitelky H. Melicharové 9.11.2011 Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google