Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Lipidy

2 Jsou přírodní sloučeniny rostlinného a živočišného původu Jsou to estery alkoholů a vyšších mastných kyselin Jsou stavební látkou buněčných membrán, zdroj energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek, např. vitamínů, barviv atd. Tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů

3 Jsou vyšší monokarboxylové kyseliny a/ nasycené –pouze jednoduché vazby, např.: palmitová, stearová b/ nenasycené –obsahují kromě jednoduchých vazeb i vazby násobné např.: olejová, linolová, linolenová Mastné kyseliny

4 Esenciální mastné kyseliny Jsou to kyseliny např. linolová a alfa linolenová Nemohou být syntetizovány v živočišných tkáních a musí se přijímat v potravě Jsou nezbytné pro růst, reprodukci a dobré zdraví Pokud je nedostatek těchto esenciálních kyselin u mladých organismů, hrozí nedostatečný růst, poškození jater, ledvin a záněty kůže

5 Glycerol je trojsytný alkohol, na který jsou navázány esterově jednotlivé mastné kyseliny

6 Rozdělení lipidů: a/ jednoduché tvořené převážně estery vyšších mastných kyselin a alkoholů – tuky a vosky b/ složené obsahují kromě esteru i další složku např. glykolipidy, lipoproteiny atd. c/ odvozené např. steroidy, karotenoidy atd.

7 Většina jednoduchých lipidů patří k esterům mastných kyselin a glycerolu – acylglyceroly Pro tyto látky se používá více název tuky a oleje Tuky obsahují ve svých molekulách více nasycených mastných kyselin (jsou proto tuhé nebo mazlavé) Oleje obsahují ve svých molekulách více nenasycených mastných kyselin (jsou proto tekuté) Jednoduché lipidy

8 Žluknutí tuků –rozklad tuků způsobený vzdušným O 2 a mikroorganismy –náchylnější jsou oleje (obsahují nenasycené mastné kyseliny) –při rozkladu se uvolňují zapáchající nižší kyseliny (kyseliny s menším počtem uhlíků)

9 Ztužování tuků –jde o proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici vodíku na dvojné vazby nenasycených kyselin –vznikají nasycené mastné kyseliny, a tuky se tím stávají odolnější vůči žluknutí

10 Zástupci jednoduchých lipidů Živočišné tuky –Jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány –Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv –Mezi živočišné tuky patří: sádlo, hovězí lůj, máslo, rybí tuk

11 Rostlinné tuky (oleje) –Obsaženy především v semenech a plodech –Používají se v potravinářství, výrobě nátěrových hmot, kosmetiky, léčiv a paliv –Mezi rostlinné tuky patří: olivový olej, slunečnicový, řepkový atd.

12 Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin s vyššími alkoholy Vosky rostlinného původu slouží jako ochrana na plodech a listech rostlin Vosky živočišného původu slouží k ochraně orgánů (vorvaňovina) nebo mají stavební funkci (včelí vosk)

13 Složené lipidy Na jejich stavbě se podílí karboxylové (mastné) kyseliny a další složky, např.: Glykolipidy obsahující monosacharidové zbytky (např. galaktózu, glukózu – jsou vázány na lipidickou část) Vyskytují se například v buněčných membránách, v šedé mozkové kůře

14 Odvozené lipidy od této skupiny jsou např. steroidy, karotenoidy, v tucích rozpustné vitamíny

15 Přiřaď k obrázkům: Živočišný tuk Rostlinný tuk Vosk

16 Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str.173–176. Obrazový materiál: Danny.S. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 5_by_Danny_S._-_001.jpg NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Rasbak. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

17 Frank Mikley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: elang=cs BAIA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ve_Oil.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google