Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum23. 1. 2012 NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum23. 1. 2012 NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum23. 1. 2012 NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol

2 9. třída Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

3 Obecná definice Ethanol ), nebo ethylalkohol (hovorově líh či alkohol) je druhý nejnižší alkohol Je to bezbarvá kapalina ostré, ale ve zředění příjemné alkoholické vůně, která je základní součástí alkoholických nápojů Je snadno zápalný a je proto klasifikován jako hořlavina 1. třídy Ethanol je po tisíce let konzumován ve formě alkoholických nápojů Působení ethanolu závisí na tom, jak je organizmus zvyklý ho přijímat a jaká je celková tělesná váha V malých dávkách ethanol krátkodobě způsobuje euforii a pocit uvolnění, ve větších pak deprese, ztrátu koordinace pohybů těla (působením na mozeček), sníženou vnímavost, prodloužení reakce a útlum rozumových schopností, případně i agresivitu Mnohem významnější vliv na lidské tělo a psychiku má jeho metabolit, acetaldehyd

4 Výroba Největší část produkce ethanolu se připravuje z jednoduchých sacharidů (cukrů) alkoholovým kvašením Používá se k tomu jak cukerného roztoku (o maximální koncentraci 20 %), tak přímo přírodních surovin sacharidy obsahující, jako jsou např. brambory nebo cukrová třtina Kvašením vzniká zápara, tj. velmi zředěný vodný roztok ethanolu (maximálně 15 %) Synteticky se ethanol připravuje katalytickou hydratací ethenu (etylenu) Takto připravený ethanol má mnohem méně nečistot než kvasný a je tedy kvalitnější. Další způsob syntetické přípravy spočívá v katalytické hydrogenaci acetaldehydu, který může být průmyslově vyráběn hydratací acetylenu: HC≡CH + H 2 + H 2 O → CH 3 –CHO,CH 3 –CHO + H 2 → CH 3 –CH 2 OH.

5 Použití Nejznámějším použitím ethanolu je výroba alkoholických nápojů Také se používá pro zlepšení výkonu spalovacích motorů jako přídavek do pohonných hmot V lékařství se používá jako rozpouštědlo (např. jódu, tím vzniká tzv. jodová tinktura), při přípravě některých kapalných přípravků pro vnitřní i vnější použití K dezinfekci neporaněné kůže V oblasti kosmetiky se uplatňuje při výrobě voňavek Tento alkohol má své místo i při výrobě čisticích prostředků, např. Okeny. V chemickém průmyslu se používá jako surovina, zejména při výrobě dalších organických sloučenin: – kyseliny octové – ethenu – diethyletheru – ethylacetátu – ethylakrylátu – ethylaminu – diethylaminu – triethylaminu aj.

6 Požití Ethanol se dostává do organismu nejčastěji trávicí soustavou, po požití alkoholických nápojů Vstřebávání alkoholu je možné v celé trávicí soustavě K prvnímu vstřebávání dochází už v dutině ústní Nejvíce se však vstřebává v tenkém střevě Hladina etanolu v krvi závisí na: – množství požité látky – tělesné hmotnosti – rychlosti absorpce – rychlosti detoxikace Eliminace (biotransformace) alkoholu probíhá zhruba kinetikou nultého řádu, rychlostí asi 1 g/10 kg tělesné váhy za hodinu Hladina klesá cca o 0,15 ‰ za 1 hodinu K detoxikaci 100 g alkoholu obsažených asi v jednom litru vína, kdy hladina dosáhne přibližně 2,2 ‰, je nutných zhruba 13 hodin Pro přibližné určení hladiny etanolu v krvi lze použít vzorec požitý alkohol v gramech / (tělesná hmotnost muže × 0,68, nebo tělesná hmotnost ženy × 0,55) = promile etanolu v krvi

7 Alkohol v organismu Fyziologická hranice etanolu v krvi je 0,03–0,1 promile Hodnoty 0,3–0,5 promile svědčí o požití alkoholického nápoje Rozmezí – 0,5-1,0 promile se jedná o podnapilost – 1,0–1,5 promile znamená mírný stupeň opilosti – 1,5–2,0 promile pak střední stupeň opilosti s jasnými klinickými příznaky – 2,0–3,0 promile je hodnoceno jako těžký stupeň opilosti – při hodnotách vyšších než 3,0 promile hovoříme o akutní otravě alkoholem

8 Citace Etanol: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanolhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum23. 1. 2012 NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol."

Podobné prezentace


Reklamy Google