Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Chov malých přežvýkavců v systému ekologického zemědělství VY_32_INOVACE_11.02.13 Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 9. února 2013 Anotace Obsahem prezentace je chov ovcí a koz v systému ekologického zemědělství. Stručně obeznamuje s chovatelskými podmínkami, technologií ustájení, výživou a krmením, plemenitbou a zdravotní péčí. Metodický pokyn Výkladová prezentace doplněná o opakování, které slouží k upevnění poznatků.

2 Chov malých přežvýkavců v EZ Relativně nízké investice. Chov může zvládnout i začínající ekozemědělec (se základními znalostmi a zkušenostmi). Ovce a kozy mají všestrannou užitkovost. Udržují krajinu v méně příznivých oblastech. Minimální závislost na koncentrovaných krmivech.

3 Chovatelské podmínky Přiměřená ochrana před klimatickými jevy - jednoduchý přístřešek, větrolam z balíků slámy, atd. Dostatečný zdroj vody k napájení (sníh nestačí). Pravidelná kontrola zdravotního stavu. Při porodech zajištění klidu a odborné pomoci. Zajištění poporodní péče.

4 Ustájení Přístřešky – zimní musí mít alespoň dvě stěny + střechu. Mohou být i mobilní. Stáje – pouze volně stlané, dle zásad welfare. a) jednoprostorové nejsou rozděleny na krmení a ležení, dělí se hrazením na kotce (chouly). Podestýlá se sláma. Krmení do jeslí, žlabů nebo na krmný pás. Úklid hnoje 2 – 3x ročně.

5 Ustájení b). dvouprostorové stáje jsou průjezdné. Prostor pro krmení se nestele, prostor pro ležení ano. Krmivo do žlabů z krmné chodby. Přenosné jesle a krmné žlaby mohou sloužit i pro krmení venku, ale tam musí být stříška. Na pastvině dokrmování z krmných vozů se šikmými zábranami.

6 Oplocení pastvin Zvířata se musí naučit oplocení respektovat. Oplocení a). trvalé vymezuje celý pastevní areál, je dlouhodobé. b). přenosné je dočasné. Má být lehké a levné. Může být elektrické i neelektrické. Při chovu rohatých zvířat je zakázáno používat pletivo a sítě. Oba typy oplocení lze kombinovat.

7 Výživa a krmení Ovce a kozy potřebují na jednotku hmotnosti v záchovné dávce více živin a energie než skot. U ovcí kvůli produkci vlny a u koz kvůli vyšší reakci na vnější podněty. Není problém zajistit krmení výlučně ekologickými krmivy. Krmiva z konvenčního zemědělství do 10%.

8 Výživa a krmení Podle pastevního období: Na začátku období dostatek hořčíku, laktující dostatek vápníku. Pro mláďata dostatek selenu – hrozí svalová dystrofie. Kozy vyžadují větší chutnost krmiva než ovce, dávají přednost listům a větvím.

9 Krmení podle reprodukce 4 týdny před zapouštěním flushing - kvalitnější pastva + jádro a minerály), vyprovokuje vyšší počet ovulovaných vajíček bahnění a laktace – kvalitní seno, voda. Dvojčata a více – jádro. Po odstavu ve 12 – 15 týdnu, je lepší horší pastva, bahnice nesmí ztloustnout.

10 Kastrace Do 9. měsíce stáří u beránků není problém s kvalitou masa. Z hlediska organizace chovu je někdy kastrace nezbytná. Nejvhodnější doba kastrace je kolem 2 týdnů stáří. Nekrvavé způsoby: Burdizzo kleště – nevratné poškození chámovodů nebo kastrační kroužky. Zároveň kupírování ocásků – gumové kroužky.

11 Nekrvavá kastrace Obr.1 Kastrační kleště

12 Kastrace a kupírování pomocí kroužků Obr. 2 Kleště na strangulační kroužky a strangulační kroužky

13 Zdravotní péče Antiparazitární opatření, vhodné je používání alternativních způsobů, ale nesmí se přeceňovat. Dostatek kolostra – je dobré mít zamražené pro případ úhynu matky nebo odmítnutí mláděte. Kvalitní krmení – nezapomenout na Se, Ca, P Selekce matek podle zdraví

14 Zdravotní péče - úprava paznehtů Obr. 3 Paznehtní kleště

15 Opakování 1. Způsoby ustájení ovcí a koz. 2. Co je to flushing. 3. Svalová dystrofie u jehňat je způsobena nedostatkem ….................

16 Opakování - Řešení 1.Způsoby ustájení ovcí a koz. Přístřešky, stáje (jednoprostorové, dvouprostorové). 2. Co je to flushing. Krmný šok, díky kvalitnější krmné dávce dojde k ovulaci více vajíček. 3. Svalová dystrofie u jehňat je způsobena nedostatkem selenu.

17 Zdroje: Šarapatka B.– Urban J. a kolektiv: Ekologické zemědělství v praxi, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006 Obrázky: katalog zboží na www.profarm.czwww.profarm.cz Obrázky 1., 2., 3. jsou vloženy se souhlasem firmy Chovservis a.s., divize Profarm, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google