Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_14.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_14."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_14 Tematická oblast: SPOJOVACÍ A KLOUBOVÉ HŘÍDELE, JEJICH KLOUBY, ROZVODOVKY A DIFERENCIÁLY Téma: Čelní diferenciál Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmětu SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Čelní diferenciál Čelní diferenciály se obvykle používají u převodu dvoustranného, nebo u převodu dvojnásobného dvoustranného vnitřního a vnějšího. U obou převodů je tento diferenciál umístěn funkčně před stálým převodem. U nás je jejich použití typické pro vozidla Tatra. Použití:

4 Čelní diferenciál Všechna ozubená kola diferenciálu mají čelní ozubení. Planetová kola 5 a 7 jsou vzájemně spojena pomocí dvojic satelitů 1. Jeden satelit svými zuby zabírá jednou polovinou své délky s jedním planetovým kolem a druhou polovinou do druhého satelitu, který je v záběru s druhým planetovým kolem. Proto mají satelity 1 přibližně dvojnásobnou délku ozubení než planetová kola 5, 7 a jsou uloženy na čepech 2 v kleci diferenciálu 3.

5 Čelní diferenciál Planetové kolo 7 je nasazeno na průchozím plném hřídeli 6, který směřuje k zadnímu hnacímu pastorku dvoustranného stálého převodu. Druhé planetové kolo 5 je na dutém hřídeli 4, který pohání přední pastorek dvoustranného stálého převodu. Ústrojí diferenciálu dobře využívá prostor. Čím více dvojic satelitů diferenciál obsahuje, tím menší namáhání působí v ozubení jeho kol.

6 Čelní diferenciál Nevýhodou je velká mechanická účinnost ústrojí diferenciálu. Ta umožňuje snadné protáčení levého planetového kola vůči pravému a naopak. To se nepříznivě projevuje při odskakování kol od nerovností vozovky, nebo při jízdě na kluzké vozovce. Proto je pro tento druh diferenciálu nutná uzávěrka diferenciálu.

7 Čelní diferenciál Konstrukční provedení uzávěrky čelního diferenciálu provedené zubovou spojkou: Uvnitř klece diferenciálu 3 je vložena spojovací objímka 4 s vnitřním ozubením. Odpovídající vnější ozubení je na náboji planetového kola 5, spojeného s hřídelem pastorku 6. Spojovací objímka 4 je axiálně posuvná, ale proti otáčení vůči kleci je zajištěna dvojicí vodících per 7, takže se otáčí společně s klecí.

8 Čelní diferenciál Dvěma rameny 8, vedenými klecí diferenciálu a propojenými kroužkem 9, je objímka spojena se zasouvací objímkou 1, ovládanou zasouvací vidlicí 2. Posunutím zasouvací vidlice 1 a spojovací objímky 4 vpravo dojde ke spojení (blokování) klece diferenciálu 3 s planetovým kolem 5 a tím je diferenciál vyřazen z činnosti.

9 OPAKOVÁNÍ: 1. Popište konstrukční provedení čelního diferenciálu. 2. Jakými vlastnostmi se vyznačuje? 3. Jak u tohoto diferenciálu funguje uzávěrka? Samočinné převodovky

10 Použité zdroje:  VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN 80-86706-13-3.  JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN 978- 80-87143-04-9.  Příručka pro automech.  http://techcenter.mercedes-benz.com/_en/7g_tronic_plus/detail.html  Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_14."

Podobné prezentace


Reklamy Google