Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z."— Transkript prezentace:

1

2 HTML HyperText Markup Language

3 Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje publikaci dokumentů na Internetu.

4 Tento jazyk je charakterizován množinou značek (tzv. tagů) a jejich vlastností (atributů) definovaných pro danou verzi. Mezi značky se uzavírají části textu dokumentu a tím se určuje význam (sémantika) obsaženého textu. Názvy jednotlivých značek a jejich vlastností se uzavírají mezi úhlové závorky. Část dokumentu tvořená otevírací značkou, nějakým obsahem a odpovídající ukončovací značkou tvoří prvek (element) dokumentu. Značky jsou obvykle párové, přičemž koncová značka je shodná se značkou počáteční, jen má před názvem znak lomítko.

5 Struktura dokumentu Deklarace typu dokumentu – značka sděluje prohlížeči, že otevřel HTML dokument. Kořenový element – prvek html (značky a ) – reprezentuje celý dokument. Hlavička dokumentu – prvek head (značky a ) – obsahuje metadata, která se vztahují k celému dokumentu. Definuje např. kódování, název dokumentu, autora, popis, klíčová slova, titulek dokumentu nebo kaskádové styly. Tělo dokumentu – prvek body (značky a ) – zahrnuje vlastní obsah dokumentu.

6 Příklad Titulek stránky Text stránky

7 Příklad tagů

8 Programy pro tvorbu HTML. Programy pro snadnou tvorbu webových stránek se nazývají editory. Jsou dva typy editorů pro HTML : textové a WYSIWYG Textové editory jsou například Notepad++, PSPad, Atom nebo Sublime Text. Ve WYSIWYG editoru si může uživatel poskládat stránku, jak se mu zlíbí, a program následně vygeneruje požadovaný kód HTML. Takovými editory jsou například Adobe Dreamweaver nebo Microsoft Expression Web

9 KONEC http://www.jakpsatweb.cz/


Stáhnout ppt "HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z."

Podobné prezentace


Reklamy Google