Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEUROLOGIE IKTOVÉ CENTRUM. Vedení neurologického oddělení Vedoucí lékař MUDr. Iva Ondečková Vrchní sestra Pavlína Ledvinová Staniční sestra JIP Iva Broulíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEUROLOGIE IKTOVÉ CENTRUM. Vedení neurologického oddělení Vedoucí lékař MUDr. Iva Ondečková Vrchní sestra Pavlína Ledvinová Staniční sestra JIP Iva Broulíková."— Transkript prezentace:

1 NEUROLOGIE IKTOVÉ CENTRUM

2 Vedení neurologického oddělení Vedoucí lékař MUDr. Iva Ondečková Vrchní sestra Pavlína Ledvinová Staniční sestra JIP Iva Broulíková - - do 31.8.2013 Staniční sestra stand. odd. Olga Jirků

3 Lékaři neurologického oddělení Primář oddělení MUDr. Iva Ondečková Zástupce primáře MUDr. Silvie Ranglová MUDr. Blanka Andršová MUDr. Michael Slavík MUDr. Jan Novák MUDr. Jana Kurelová Klinický psycholog – Mgr. Olga Ábelová

4 Důležitá telefonní čísla Pracovna primáře 412 705 396 Pracovna vrchní sestry 412 705 398 Sestry oddělení 412 705 270 Intenzivní péče 412 705 285 EMG a EEG laboratoř 412 705 501 Ambulance cévní a všeobecná ambulance 412 705 365 FAX neurologie 412 705 272

5 Všeobecná ambulance, ambulance bolestí hlavy a cévní ambulance MUDr. Iva Ondečková MUDr. Silvie Ranglová ( cévní ambulance ) MUDr. Jana Kurelová MUDr. Jan Novák ( cévní ambulance) sestra Jitka Albrechtová sestra Simona Jelínková 412 705 365

6 EEG LABORATOŘ sestra Jana Faltová sestra Simona Jelínková 412 705 501

7 Zařízení neurologie je vybaveno moderní přístrojovou technikou, která spolu s vysokou odbornou úrovní lékařů a zdravotních pracovníků zajišťuje rychlou a spolehlivou diagnostiku. Neurologie se skládá z oddělení s 27 akutními lůžky, dále z jednotky intenzivní péče s 8 lůžky – iktové centrum. Nachází se zde nadstandardní pokoj. Za nadstandardní péči zaplatíte 450,- Kč/den a 100 Kč za den hospitalizace. Klient v den nástupu zaplatí zálohu ve výši 1 200 Kč. Na tomto pokoji má klient k dispozici ledničku, telefon, barevný televizor s dálkovým ovládáním, samostatné sociální zařízení a vlastní koupelnu, v rámci diety je možnost volby jídla. Možnost návštěv po celý den. Na oddělení jsou hospitalizováni pacienti s cévní mozkovou příhodou, kde spolupracujeme úzce s logopedickou péčí a rehabilitací. Dále léčíme klienty s bolestmi páteře, po operaci mozku, s epileptickými záchvaty a jinými neurologickými onemocněními. Máme zde několik specializovaných ambulancí, kde lékaři provádí základní neurologické vyšetření, dispenzární péči a léčbu. Je zde například ambulance cévní, EEG laboratoř, EMG laboratoř je dočasně mimo provoz. Provádíme zde i ultrazvuk karotid. Také úzce spolupracujeme s rentgenologickým pracovištěm, kam odesíláme klienty na velice důležitou počítačovou tomografii (CT).

8 EEG / Elektroencefalografie / Jedná se o elektrofyziologickou vyšetřovací metodu znázorňující elektrické pole na povrchu hlavy. Snímání je prováděno pomocí povrchových elektrod rozložených na povrchu hlavy. Indikací k EEG jsou záchvatová onemocnění k zachycení specifických grafoelementů, které mohou podpořit dg. epilepsie, dále k rozlišení epileptických a neepileptických záchvatů, ložiskové léze centrálního nervové soustavy, kontuze mozkové, cévní onemocnění, tumory. EEG natáčíme i po stimulaci (po spánkové deprivaci), kdy se zvyšuje pravděpodobnost záchytu specifických epileptických grafoelementů. Jedná se o vyšetřovací metodu nebolestivou. Před vyšetřením není nutná žádná speciální příprava, je nutné si před tímto vyšetření umýt vlasy, nepoužít lak, gel ani kondicionér. Můžete jíst, pít a užívat běžné léky.

9 EMG / Elektromyografie / Elektromyografie patří mezi vyšetřovací techniky, které napomáhají hodnotit funkční stav pohybového systému a jeho inervace. K vyšetření se používá přístroj zvaný elektromyograf. Při vyšetření lékař používá jedné ze dvou technik, podle charakteru onemocnění. Techniky se nazývají konduktivní a jehlová. Vyšetření pomáhá lékaři rozlišit jednotlivé druhy nervosvalových onemocnění. Zjednodušeně řečeno přístroj zjišťuje, jak rychle vedou nervy vzruch do výkonného svalu. Výsledkem vyšetření je EMG křivka. Kognitivní technika se provádí za pomocí stimulační a snímací elektrody. Vyšetřením je možno zjistit poruchu nervosvalového přenosu nebo poruchu vedení nervem. Vyšetření se nemusíte obávat. Pokud lékař k vyšetření použije snímací kožní elektrody, je metoda absolutně nebolestivá. Jehlová elektroda se zavádí do příslušného svalu. Zavedení jehlové elektrody do svalu vpichem téměř vůbec nebolí, protože elektrody jsou velmi tenké, tenčí než běžné jehly. Před vyšetřením není nutná žádná speciální příprava, toto vyšetření je zcela bez dalších omezení. Výsledek Vám lékař předběžně oznámí ihned po vyšetření.

10 LUMBÁLNÍ PUNKCE Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Po odběru posílá lékař mozkomíšní mok k dalšímu vyšetření. Na základě výsledků a klinického nálezu se rozhoduje o dalším léčebném postupu. Lumbální punkce se provádí na neurologickém oddělení jako běžný diagnostický výkon, který slouží především k průkazu nebo vyloučení zánětlivých nebo degenerativních onemocnění mozku, mozkomíšních obalů, míchy a nervových kořenů. Dále k průkazu krvácení do páteřního kanálu a k průkazu nádorových nebo metastatických buněk v mozkomíšním moku. Před výkonem budete ošetřujícím lékařem řádně poučeni o průběhu vyšetření a možných komplikací. Toto vše se stvrdí podpisem na určeném formuláři. Vlastní vyšetření trvá zhruba 5 – 10 minut. Po zákroku zůstanete ležet 4 hodiny rovně na břiše nebo 24 hodin na zádech, aby se zabránilo možnému úniku mozkomíšního moku z páteřního kanálu. Doporučujeme tento režim dodržet. Při nedodržení zmíněného režimu se mohou objevit velmi nepříjemné bolesti hlavy. Na našem oddělení mají klienti možnost si připlatit tzv. atraumatickou jehlu za poplatek 280,- Kč. Po provedení vyšetření touto jehlou může klient ihned odejít domů, bez nutnosti ležet 4 hodiny na břiše či 24 hodin na zádech.

11 CT / Počítačová tomografie / Jedná se o nebolestivou vyšetřovací metodu, pomocí které může lékař prohlédnout orgány celého těla. Tato metoda kombinuje klasické rentgenové vyšetření s počítačovým systémem, který informace zpracovává. Lékař toto vyšetření doporučí například při úrazech hlavy, hrudníku, břicha. CT vyšetření může vyloučit nebo potvrdit zánětlivé procesy a důležitou úlohu má samozřejmě v diagnostice nádorových onemocnění či krvácení do mozku. Vyšetření je nebolestivé a dávka rentgenového záření je bezpečná. Možné komplikace mohou nastat pouze v případě, že máte alergii na některou z látek, které se mohou při vyšetření podávat. Již zjištěnou alergii musíte hlásit předem!!! Pokud jste těhotná, měla byste to oznámit lékaři. Od půlnoci před vyšetřením nejíst, minimálně však šest hodin před vyšetřením. Dvě hodiny před vyšetřením si vezmete 2 tablety Dithiaden, které obdržíte. Pamatujte však, že po tomto léku nesmíte řídit ani obsluhovat auto, proto si raději zajistěte doprovod. Odložte šperky. Vyšetření je zcela nebolestivé a podle typu vyšetřované oblasti trvá od 10 – 20 minut. Bude-li to nutné, může Vám laborantka či lékař před vyšetřením podat kontrastní látku do žíly. Tato látka se během krátké doby beze zbytku z Vašeho těla odbourá. Výsledek zhodnotí radiolog specialista. Podle typu vyšetření a jeho náročnosti jsou výsledky známé od 1 – 3 pracovních dnů. Citlivější metoda než CT je magnetická rezonance, která se provádí na jiném pracovišti – např. v Ústí nad Labem,Teplicích nebo Liberci.

12 FOTOGRAFIE NEUROLOGIE

13 NADSTANDARDNÍ POKOJ

14 INTENZIVNÍ PÉČE

15 VYŠETŘOVNA A SESTERNA

16 EMG LABORATOŘ


Stáhnout ppt "NEUROLOGIE IKTOVÉ CENTRUM. Vedení neurologického oddělení Vedoucí lékař MUDr. Iva Ondečková Vrchní sestra Pavlína Ledvinová Staniční sestra JIP Iva Broulíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google