Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Chyby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Chyby."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Chyby při zpracování dentálních plastů a jejich příčiny Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: VY_32_INOVACE_PRT.2.09 Datum tvorby: 19.1.2014 Vyučovací předmět, ročník, obor: PRT, 2. ročník, Asistent zubního technika Autor:Michaela Halámková Anotace: Vzdělávací materiál využívá ICT při výuce a tím inovuje výuku protetické technologie, zároveň motivuje a aktivuje žáky. Seznamuje žáky s chybami při zpracování dentálních plastů.

2 Chyby při zpracování dentálních plastů a jejich příčiny

3 Chyby při zpracování PMMA 1/ Špatná retence protézy hned po zhotovení, 2/ ztráta retence po krátké době, 3/ velké množství dekubitu, způsobovaných novou protézou, 4/ pocity pálení, případně záněty sliznice pod protézou, 5/ zbarvení, zdrsnění či popraskání povrchu protézy, 6/ nápadné zvýšení skusu jednotlivých, nebo všech zubů, 7/ nápadná abraze umělých zubů. Obr. 1

4 Přesný tvar protézy tj. naprostý souhlas slizniční plochy protézy s protézním ložem, je rozhodující pro její funkční schopnost. Velké tvarové rozdíly se projeví houpáním protézy, četnými otlaky a špatnou retencí. Hlavní příčiny: 1. průběh polymerace, 2. vnikání vody do formy při polymeraci, 3. způsob chlazení, 4. závěrečné vypracování a leštění.

5 Průběh polymerace Ukazuje se, že dlouhodobá polymerace při nižší teplotě vede k přesnější protéze. Při rychlejší polymeraci může dojít k vnitřnímu pnutí.Po polymeraci se musí nechat forma ochladit z polymerační teploty 100 0 C na teplotu laboratorní.

6 Vnikání vody do formy Její nerovnoměrné vnikání je příčinou tvarových deformací. Když se použije v jedné formě dvojí izolace:cínová folie na jedné straně proti alginátovému roztoku na straně druhé, vznikne tím konvexní protažení a tedy závažná deformace. Podíl na deformaci má i forma ze dvou výrazně rozdílných druhů sádry: pracovní model z denzitu ve spodním dílu formy a z alabastrové sádry v dílu horním.

7 Způsob chlazení Způsob chlazení je významný proto, že vysoký koeficient tepelné roztažnosti vyžaduje velmi pomalé a rovnoměrné ochlazení celé hmoty protézy k zabránění vzniku vnitřního pnutí. Sádra a plastická hmota jsou špatnými vodiči tepla, proto forma nemůže chladnout rychle a rovnoměrně. Při běžně prováděném vložení horké kyvety do studené vody dojde k tomu, že okraje protézy jsou zchlazené a vytvrzené, na rozdíl od částí protézy ve středu kyvety, dosud horké a plastické. Tak dojde ke smrštění ve středu protézy.

8 Závěrečné vypracování Příčina: 1.Zvýšený přívod tepla, vyvolaný tlakem rotujících nástrojů 2.Obroušení a sleštění zevní vrstvy protézních okrajů. Obojí je projevem hrubého laboratorního postupu, který v závěrečné fázi může tvar protézy zničit. Forma, daná tělu protézy voskovým modelem, musí být bezpodmínečně zachována.

9 Zdroj: HUBÁLKOVÁ, H. a J. KRŇOULOVÁ. Materiály a technologie v protetickém zubním lékařství. 1. vyd. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-581-9. Obr. 1: Autorem fotografie, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Chalupná.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0953 Vzdělávací materiál: Chyby."

Podobné prezentace


Reklamy Google