Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1

2 Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ – návykové - pouze část rozhodování je možné brát jako pravé – jedinec ovlivňován řadou vnitřních i vnějších tlaků - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ – návykové - pouze část rozhodování je možné brát jako pravé – jedinec ovlivňován řadou vnitřních i vnějších tlaků SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÁ PODMÍNĚNOST SPOTŘEBNÍHO CHOVÁNÍ Optimalizace obchodní činnosti – nutné zjistit – proč se konzumenti chovají tak, jak se chovají – určování zákonitostí charakteristických pro různé typy spotřebitelů a to ve vazbě na sociální faktory. - vnitřní vlivy – MOTIVACE – pro rozhodování je důležité působení potřeb, které si člověk uvědomuje v podobě přání - vnitřní vlivy – MOTIVACE – pro rozhodování je důležité působení potřeb, které si člověk uvědomuje v podobě přání - vnější vlivy – existující NABÍDKA ZBOŽÍ a nejrůznější formy jeho PROPAGACE - POZOR – přistupují vlivy sociální + ekonomické možnosti spotřebitele – působení na POSTOJE - POZOR – přistupují vlivy sociální + ekonomické možnosti spotřebitele – působení na POSTOJE

3 - jsou-li postoje méně vyhraněné, lze je ovlivnit velmi snadno x vyhraněné postoje lze ovlivnit poměrně těžko a to jen ve směru původního zaměření - jsou-li postoje méně vyhraněné, lze je ovlivnit velmi snadno x vyhraněné postoje lze ovlivnit poměrně těžko a to jen ve směru původního zaměření Pro ovlivňování důležitá MAKROSTRUKTURA ( uspořádání společnosti, systém jejího řízení, geografickými vlivy podmíněný hospodářský život společnosti, kultura, …. ) - na ovlivňování se podílejí sdělovací prostředky – jak je prezentováno veřejné mínění a ekonomické názory a přístupy Pro ovlivňování důležitá MAKROSTRUKTURA ( uspořádání společnosti, systém jejího řízení, geografickými vlivy podmíněný hospodářský život společnosti, kultura, …. ) - na ovlivňování se podílejí sdělovací prostředky – jak je prezentováno veřejné mínění a ekonomické názory a přístupy Společenská MEZZOSTRUKTURA – konkrétní podněty, které mají původ v příslušnosti jednotlivců k velkým sociálním skupinám – referenční (vztažné) skupiny – s jejich hodnotami se daný jedinec ztotožňuje (politické strany, hospodářské a zájmové organizace…) – nemusí být ani jejich členem – časopisy – celebrity ….. vytváření pozice a role tzv. „MLUVČÍHO“ Společenská MIKROSTRUKTURA – rodina a přátelé – reference o zboží – dělení sféry rozhodování – muži technika – ženy péče o domácnost – velké nákupy společně. Pouze v menším počtu rodin dostávají prostor děti. !!! POZOR !!! – nikdy pouze zásada vše pro dítě !!!! Společenská MIKROSTRUKTURA – rodina a přátelé – reference o zboží – dělení sféry rozhodování – muži technika – ženy péče o domácnost – velké nákupy společně. Pouze v menším počtu rodin dostávají prostor děti. !!! POZOR !!! – nikdy pouze zásada vše pro dítě !!!!


Stáhnout ppt "Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google