Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přehled materiálů pro plynovodní potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přehled materiálů pro plynovodní potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu"— Transkript prezentace:

1 Přehled materiálů pro plynovodní potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Plynovod rozdělujeme Vnější plynovod Vnitřní plynovod

3 Pro vnější plynovod se používají Černé ocelové trubky Středně a vysokohustotní polyetylen (značení MDPE, HDPE) Síťovaný polyetylen (značení PE-x)

4 Pro vnitřní plynovod se používají Černé ocelové trubky Trubky z mědi nebo jejích slitin Trubky vlnovcové z korozivdorné oceli Vícevrstvé trubky

5 Přesnější specifikace materiálů pro plynovodní potrubí Ocelové trubky kruhového průřezu se zaručitelnou svařitelností podle ČSN 420142, ČSN 420152, ČSN EN 10208-1, ČSN 325710. (Pozinkované trubky se pro rozvod plynů nepoužívají). Spojují se přednostně svařováním kyslíko- acetylenovým plamenem, rozebíratelné spoje se používají pouze k připojení plynoměrů, armatur, spotřebičů.

6 Nerozebíratelné (svařované) spoje na ocelovém plynovém potrubí Obr. 1 Obr. 2

7 Připojení plynového kotle nerozebíratelnými a rozebíratelnými spoji Obr. 3

8 Trubky z polyetylenu (pouze pro vnější plynovod uložený v zemi viz TPG 70201, např. podle ČSN EN 2555-1, 2, 3). Jedná se o středněhustotní polyetylen (MDPE), vysokohustotní polyetylen (HDPE) nebo síťovaný polyetylen (PE-x) Spojují se svářením na tupo, elektrotvarovkou, PE-x pouze elektrotvarovkou.

9 Svary na tupo a elektrotvarovkou na polyetylenové trubce Obr. 4

10 Trubky z mědi podle ČSN EN 1057 nebo jejích slitin, které umožňují kapilární pájení na tvrdo nebo použití spojky Ermeto s těsnícími kroužky z měkkého kovu, eventuálně spojení pomocí lisování. Pájený spoj na tvrdo Obr. 5

11 Spojka Ermeto s těsnícím kroužkem z měkkého kovu Obr. 6

12 Připojení plynoměru za pomoci lisovaného spoje a závitového spoje Obr. 7

13 Trubky vlnovcové z korozivzdorné oceli podle ČSN EN 15266. Těsnosti se dosahuje: a) pomocí plochého těsnění u trubek s pertlem b) pomocí svěrných kroužků c) pomocí „o“ kroužků d) pomocí spojů s těsněním na závitu Hadice pro připojení spotřebičů musí být opatřeny nesnímatelnými koncovkami a musí splňovat příslušné normy, např. EN 14800, EN 1762 nebo prEN 1763

14 Trubky vlnovcové z korozivzdorné oceli a hadicové spojky v řezu Obr. 9 Obr. 8

15 Hadice pro připojení spotřebičů musí být opatřeny nesnímatelnými koncovkami. Obr. 10

16 Vícevrstvé trubky (např. ALPEX-GAS) Jsou to trubky, jejichž nosnou vrstvou je kovový materiál. Na vnitřní a vnější straně mají plastovou ochranu. Trubky jsou po celém vnějším povrchu žluté barvy, označené v podélném směru dobře čitelnými nesmazatelnými nápisy ve vzdálenosti maximálně 1000 mm. Spojují se lisovacími tvarovkami.

17 Vícevrstvá trubka spojená lisovaným spojem Obr. 11

18 Kontrolní otázky 1.Jaké materiály používáme pro vnější plynovod? 2.Jaké materiály používáme pro vnitřní plynovod? 3.Jaké trubky se nesmí použít pro plynovodní potrubí? 4.Jak můžeme spojit měděné potrubí pro rozvod plynu? 5.Co je vícevrstvá trubka a jaká může být použita pro rozvod plynu? 6.Popište jednotlivé druhy spojů na plynovodním potrubí.

19 Zdroje obrazového materiálu Obr. 1–11. Fotografie autora Autor fotografií (Pavel Šmíd) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.


Stáhnout ppt "Přehled materiálů pro plynovodní potrubí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google