Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_01_14_Využití a vlastnosti dřeva Číslo skupiny:1 Autor:Mgr. Tomáš Fliedr Vzdělávací oblast/Předmět/Téma:Člověk a svět práce/Pracovní činnosti/Práce s technickými materiály Druh učebního materiálu:Výuková prezentace Metodický list:ne Anotace:Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Žáci se seznamují s vlastnostmi dřeva a využitím vybraných druhů dřeva. Ověřeno ve třídě:VI. C Datum ověření: 15. 10. 2012 Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum:Podpis:

2 Využití dřeva

3 Dřevo má od pradávna bohaté využití. Dnes ho můžeme využít v mnoha oblastech. Např. : stavebnictví papírenství řemeslná dřevovýroba dřevostavby, krovy, ploty, okna, pergoly a další

4 Pergoly a dřevostavby Obr. 1 Obr. 2

5 Řezbářství Obr. 3 Obr. 4

6 Krovy Obr. 5

7 Vlastnosti dřeva Barva dřeva i jeho vlastnosti závisejí na: druhu stromu, z kterého dřevo pochází půdních a životních podmínkách stromů

8 Vlastnosti dřeva Tvrdost = schopnost dřeva klást odpor proti vnikání jiných těles. Dřevo je měkké (např. topol, lípa), polotvrdé, tvrdé a velmi tvrdé (např. habr).

9 Vlastnosti dřeva Pevnost = jak dřevo vzdoruje statickému namáhání. Mezi nejpevnější patří dřevo dubové a akátové, ale i měkké dřevo olšové pokud je pod vodou.

10 Vlastnosti dřeva Houževnatost = schopnost odolávat dynamickému, rázovému namáhání. Velmi houževnaté je dřevo dubové.

11 Vlastnosti dřeva Textura = je kresba dřeva, tvoří ji letokruhy, dřeňové paprsky apod. V každém pohledu (řezu) je jiná. Obr. 6 Ořech - kořenice Obr. 7 Dub

12 Vlastnosti dřeva Pružnost = míra odporu, který klade materiál zatížení, jež ho ohýbá. Nejpružnější z našich dřev je dřevo jasanové.

13 Charakteristika vybraných druhů dřeva Borovice Dřevo je měkké, má výrazné letokruhy. používá se na okna a dveře, trámoví, pod podlahy. Mořidla i nátěry přijímá hůře než smrk. Jádrové dřevo se hůře lepí. Nevýhodou při obrábění a broušení je silné zanášení nástrojů a brusiva pryskyřicí.

14 Charakteristika vybraných druhů dřeva Buk Dřevo je tvrdé, málo pružné, poměrně pevné. Barvu má světle hnědou až narůžovělou. Používá se v nábytkářství (ohýbaný nábytek – Thonet), krájení dýh, na překližky. Velmi dobře se obrábí, moří a lepí. Je výborným palivem.

15 Charakteristika vybraných druhů dřeva Dub jedno z nejžádanějších dřev dřeva je tvrdé, pevné, houževnaté a trvanlivé. Výborně vzdoruje povětrnostním podmínkám i střídání vlhka a sucha. Vyráběly se z něj mlýnská kola, hamry, piloty k mostům a lávky, sudy. dřevo bylo vždy oblíbeno v nábytkářství. Využívá se v masivu i na krájení dýh. používají ho řezbáři a sochaři Dobře se lepí i moří.

16 Charakteristika vybraných druhů dřeva Javor patří k nejsvětlejším z našich dřev Dřevo je tvrdé a lesklé. Dobře se opracovává, soustruží, moří, bez problémů přijímá lepidlo. používá v nábytkářství v dýhách i v masivu. Pro vykládání nábytku se vyhledávala i tzv. kořenovice. využívá se na zadní desky a luby viol, houslí nebo kytar.

17 Charakteristika vybraných druhů dřeva Bříza Dřevo je stejnoměrně husté, středně tvrdé, pevné, dobře se ohýbá. Špatně odolává vlivu počasí, podléhá zvláště hnilobě a houbám. používá se na topení, hoří i syrové. Hodí se k soustružení (výroba váz, svícnů, kořenek či slánek. Dobře se moří i přijímá lepidlo. Vzrostlé silné kmeny se krájejí i na dýhy. Z březových větviček se vyrábějí košťata.

18 Charakteristika vybraných druhů dřeva Lípa poměrně pevné, měkké, stejnoměrně husté dřevo. Není příliš trvanlivé a musí se chránit hlavně před červotočem. Dobře přijímá lepidlo, dobře se tónuje a moří Je nepostradatelným materiálem pro řezbáře.

19 Charakteristika vybraných druhů dřeva Olše Je stejnoměrné, bez výrazných letokruhů Je měkké, pevné, snadno se štípe, dá se řezat dláty i přes vlákna. Dobře přijímá lepidlo. Používá se v řezbářství, stejně jako lipové dřevo trpí červotočem. využívá na nádobí - necičky, mísy, troky na paření prasat. Umělečtí truhláři mořeným olšovým dřevem nahrazovali mahagon nebo palisandr.

20 Charakteristika vybraných druhů dřeva Smrk Dřevo je měkké, houževnaté, poměrně pevné a pružné. Má velmi výhodné vlastnosti pro opracování. Dobře se řeže, hobluje, frézuje, klíží, moří, natírá a barví. V suchu je velmi trvanlivé. Používá na trámoví, krokve, bednění i podbití,selský (měkký) nábytek. Smrkové dřevo je důležitou surovinou pro výrobu papíru. Zvláštností je tzv. rezonanční smrk, který je nenahraditelný při výrobě hudebních nástrojů. Smrkové dřevo je napadáno dřevokazným hmyzem. Hotové výrobky je nejlepší už preventivně chránit.

21 Charakteristika vybraných druhů dřeva Jasan Dřevo je pevné, tvrdé, houževnaté a z našich dřevin nejpružnější. Výrazné letokruhy vytvářejí krásnou kresbu, která má na starém nábytku nazlátlý lesk. Šikmo řezané pásky se používaly k vykládání. Dobře se opracovává, soustruží i leští. Používá se na výrobu lyží, saní, topůrek či madel a tělocvičné nářadí.

22 Zdroje: 1/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Pergola2.JPG/450px-Pergola2.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Pergola2.JPG/450px-Pergola2.JPG 2/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Carcass_rounded_timber_alyans.jpg/800px- Carcass_rounded_timber_alyans.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Carcass_rounded_timber_alyans.jpg/800px- Carcass_rounded_timber_alyans.jpg 3/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/D%C4%9Bti_v_pom%C4%9Bnk%C3%A1ch.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/D%C4%9Bti_v_pom%C4%9Bnk%C3%A1ch.jpg 4/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Sv.%C5%A0imon.jpg/301px-Sv.%C5%A0imon.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/df/Sv.%C5%A0imon.jpg/301px-Sv.%C5%A0imon.jpg 5/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/IMG_Dachstuhl.jpeghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/IMG_Dachstuhl.jpeg 6/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/Nussbaum-Maser_Holz.JPG/800px-Nussbaum-Maser_Holz.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/Nussbaum-Maser_Holz.JPG/800px-Nussbaum-Maser_Holz.JPG 7/ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Quercus_robur_wood_ray_section_2_beentree.jpg/800px- Quercus_robur_wood_ray_section_2_beentree.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Quercus_robur_wood_ray_section_2_beentree.jpg/800px- Quercus_robur_wood_ray_section_2_beentree.jpg Není-li uvedeno jinak, vlastní práce autora.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google