Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo slovo Autor: Iveta Loumová Období: Prosinec 2011 Věková skupina: 6. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – epické žánry Anotace: Představení života a tvorby Z. Milera - tvůrce animovaných pohádek pro děti.

2 POHÁDKA - TAJENKA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1.Soustava vyjadřovacích a sdělovacích prostředků vlastní určitému společenství 2.Příjmení autora pohádky o Zlatovlásce 3.Latinský termín pro přídavné jméno 4.Literatura psaná veršem 5.Autor veršované bajky Mlsná kráva 6.Literární druh založený na vypravování příběhu 7.Jak nazýváme pohádku?

3 POHÁDKA - TAJENKA 1. JAZYK 2. ERBEN 3. ADJEKTIVUM 4. POEZIE 5. ŽÁČEK 6. EPIKA 7. BÁCHORKA 1.Soustava vyjadřovacích a sdělovacích prostředků vlastní určitému společenství 2.Příjmení autora pohádky o Zlatovlásce 3.Latinský termín pro přídavné jméno 4.Literatura psaná veršem 5.Autor veršované bajky Mlsná kráva 6.Literární druh založený na vypravování příběhu 7.Jak nazýváme pohádku?

4 POHÁDKA  Autorem animované pohádkové postavičky Krtečka je Zdeněk Miler (český režisér a výtvarník animovaných filmů pro děti).  Zemřel 30.11.2011 ve věku 90 let.  Svůj 1. film s Krtečkem natočil v r. 1957 pod názvem Krtek a kalhotky.  Krtek je vlastně myš, nemá uši ani barvy, nemá nic než čumák, tak mu Zdeněk Miler udělal alespoň červený nos.

5 POHÁDKA Zdeněk Miler  Narodil se v Kladně, studoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, kterou přerušila 2. svět. válka.  Po válce přešel do barandovského studia Jiřího Trnky Bratři v triku, jemuž vymyslel i logo.

6 POHÁDKA  Pokračoval jako výtvarník, ilustrátor, scenárista a režisér.  Pohádky o Krtečkovi tvoří 50 filmů, např. Krtek malířem, Krtek a autíčko, Krtek na poušti, Krtek o víkendu.  V roce 2006 získal od prezidenta medaili Za zásluhy.

7 POHÁDKA Nejznámější pohádkové filmy: O Červené karkulce O kohoutkovi a slepičce O štěňátku

8 KRTEČEK

9 KRTEČEK  Jakou zajímavost o Krtečkovi jsi zjistil/a?  Jakým způsobem komunikuje?

10 Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo."

Podobné prezentace


Reklamy Google