Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských."— Transkript prezentace:

1 KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi

2 KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských činností. (Např.: literatura, umění, divadlo, náboženství, případně i vzdělávání)  V širším smyslu slova: zejména ve společenských vědách, je to systém všech významů, činností a vzorců chování, které si člověk osvojuje až jako člen společnosti, kde se tato kultura pěstuje a předává.

3 KULTURA  Kulturou se zabývají vědy: Kulturologie Sociologie Kulturní antropologie  Dělíme ji na: Hmotná Duchovní Normativní

4 HMOTNÁ KULTURA  Zahrnuje celou sféru materiální činnosti lidí a její výsledky a to pracovní nástroje, obydlí, předměty denní potřeby, dopravní prostředky, pěstování plodin, zvířat atd.

5 DUCHOVNÍ KULTURA  Součástí duchovní kultury jsou různé myšlenky, názory a zvyky, které jsou dané společnosti vlastní. (např.: umění, věda, náboženství,…)

6 NORMATIVNÍ KULTURA  Je tvořena souhrnem pravidel a návodů, které se týkají chování člověka ve společnosti. (společenských konvencí či zvyklostí)

7 KTERÉ DRUHY UMĚNÍ OBOHACUJÍ NÁŠ ŽIVOT, VYLUŠTI:  „VADDILO, LIMF, ŘOSCHASTVÍ, SŘÍLAMTVÍ, NECAT, CHITEKARTURA, TURAREALIT, BUDHA“  Řešení: /DIVADLO, FILM, SOCHAŘSTVÍ, MALÍŘSTVÍ, TANEC, ARCHITEKTURA, LITERATURA, HUDBA/

8 Děkujeme za pozornost!!!


Stáhnout ppt "KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských."

Podobné prezentace


Reklamy Google