Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná."— Transkript prezentace:

1 Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná

2 Kultura České a Slovenské republiky

3 ČR ● V ČR se nejvíce slaví : Vánoce, Velikonoce, Čarodějnice, Mikuláš, Hody, Poutě... ● Nejvíce oblíbeným nápojem je pivo, slivovice a becherovka. ● Nejoblíbenější jídlo je knedlo- vepřo-zelo. Velice oblíbené jsou knedlíky. ● V Česku jsou velmi oblíbená divadla, kina, zábavy, hudební festivaly atd. ● Velice oblíbenými sporty jsou fotbal a hokej.

4 SR ● je země, kde se lidé hlásí ve většině ke katolické církvi. ● Na Slovensku se nalézá mnoho hradů, zámků, kostelů a dalších kulturních památek. ● Významný vliv na slovenskou kulturu mají kultury sousedních států. ● Mezi populární sporty na Slovensku patří: fotbal, lední hokej, tenis, házená, basketbal, vodní slalom, lyžování, cyklistika a další. ● VeliceSlovensko oblíbené jídlo na Slovensku jsou halušky s brynzou. ● Nejoblíbenějšími nápoji jsou pivo a borovička.

5 Nejznámější české památky ● Na obrázku, který je nejvýš se nachází hrad Karlštejn. ● Pod ním se nachází panoráma Pražského hradu. ● Pod Pražským hradem je Pravčická brána, symbol NP České Švýcarsko. ● Úplně dole se nachází budova Národního divadla v Praze.

6 Nejznámější slovenské památky ● Úplně nahoře se nachází Spišský hrad. ● Pod ním se nachází zámek Bojnice. ● Pod zámkem se nachází Bratislavský hrad, dominanta Bratislavy. ● Dole se nachází jeskyně Driny.

7 Galerie osobností ● Dědeček Jany Kamenické, žákyně 9.A, spoluautorky projektu. ● Jmenuje se Peter Kamenický. ● Je mu šedesát let. ● Jeho minulé bydliště bylo na Slovensku v Nových Zámcích. ● Do Československa se přistěhoval kvůli práci v roce 1971. ● Dostal práci v plynostavu a lidé ho přijali velice dobře. ● Po dlouhém pobytu v Česku mluví plynule česky. ● Rozpad ČSR jej mrzel, na Slovensku má stále početnou rodinu.

8 Zdroje ● http://splhej.wz.cz/referat/zemepis/36/Kultura-CR/ http://splhej.wz.cz/referat/zemepis/36/Kultura-CR/ ● http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_kultura http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_kultura ● http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_kuchyn%C4%9B http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovensk%C3%A1_kuchyn%C4%9B ● http://cestovani.idnes.cz/10-nejkrasnejsich-mist-na-slovensku-duk-/kolem-sveta.aspx?c=A060821_102559_igsvet_tom http://cestovani.idnes.cz/10-nejkrasnejsich-mist-na-slovensku-duk-/kolem-sveta.aspx?c=A060821_102559_igsvet_tom


Stáhnout ppt "Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná."

Podobné prezentace


Reklamy Google