Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla."— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla

3 Výbojky ● Stejně jak u zářivek světlo vzniká při hoření elektrického výboje v ionizovaných plynech nebo kovových párách. ● Výboj hoří v malém prostoru výbojové trubice z křemičitého skla

4 Výbojky ● Protože výboj hoří v trubici o relativně malých rozměrech, můžeme je považovat za bodové zdroje světla ● Výbojky se vyznačují velmi vysokou účinností, až 180 lm/W (klasická žárovka 15lm/W)

5 Rozdělění výbojek Podle elektrod ● se studenými elektrodami - mají samostatný výboj(po zapálení se sám udrží ( neónové trubice, rtu ť ové a sodíkové výbojky); ● S trvale žhavenými elektrodami – mají nesamostatný výboj, bez žhavení zaniká ( nízkonap ěť ové výbojky);

6 Rtuťové vysokotlaké výbojky Světlo vzniká zářením výboje v parách rtuti o tlaku vyšším než 0,1 MPa.

7

8 Rtuťové vysokotlaké výbojky Zapojení do obvodu

9 Nízkotlaké sodíkové výbojky ● Pracují podobně jako rtuťové v parách parách sodíku. ● Nevýhodnou vlastností je že vyzařují prakticky monochromatické záření ve žluté oblasti spektra. V jejich světle nelze rozlišovat barvy (Ra = 0). Proto je použití nízkotlakých sodíkových výbojek omezeno na místa, kde není hustý provoz a pohyb lidí, např. výpadové silnice, dálnice, seřaďovací nádraží apod. ● Jsou vhodné i pro osvětlování v mlze.

10 Nízkotlaké sodíkové výbojky ● Konstrukce je podobná výbojkám rtuťovým, výbojová trubice má zpravidla tvar podkovy ● Zapojení do obvodu je také obdobné.

11 Vysokotlaké sodíkové výbojky ● Vyzařuje světlo s podstatně lepší chromatičností, než sodíková výbojka nízkotlaká ● Teplota hořáku dosahuje teploty až 1250°C, proto musí být výbojová trubice provedena z křemičitého skla ● Hořák se plní netečným plynem (Ar nebo Xe) a amalgamem sodíku.

12 Vysokotlaké sodíkové výbojky ● Pro činnost potřebují předřadník ● Nejčastěji se jedná o tlumivku. ● Moderní osvětlovací tělesa využívají elektronické předřadníky ● Pro zapálení oblouku se používá zapalovač. Po zapnutí vytvoří vn impuls, který zapálí oblouk v hořáku.

13 Vysokotlaké sodíkové výbojky

14 Halogenidové výbojky ● Jsou vysokotlaké rtuťové výbojky, u nichž viditelné záření vzniká nejen zářením par rtuti, ale převážně zářením produktů štěpení halogenidů, tj. sloučenin halových prvků např. s galiem, thaliem, sodíkem apod. ● Zapálení výboje usnadňuje náplň argonu

15 Halogenidové výbojky ● Zapálení výboje se spolehlivě dosahuje jen vnějším zapalovačem, stejně jak u sodíkových výbojek. ● Zapalovače mohou být podle konstrukce doutnavkové, tyristorové, impulsové nebo vysokonapěťové.

16 Použitá literatura: 1. Vlastní zdroje Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

17 Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla."

Podobné prezentace


Reklamy Google