Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborStolničení Tematický okruhNápojová gastronomie TémaHistorie a pěstování vína Jméno autoraBc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamuje žáky s historiíí vinné révy. Vyučujicí může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

2 HISTORIE VÍNA Vinná réva – lat. Vitis vinifera, známe 8000let Nejstarší zmínky Gruzie, víno – gruzinsky „gvino“ Hranice Irák, Irán nejstarší vinaři (arch.výzkum) Rok 3500 let př. n. l. Egypt 6-8 vinných odrůd Obr. 1

3 HISTORIE VÍNA Staré Řecko – vyspělé vinařství, odtud do It., Fr., Šp. Římané rozšířili vinnou révu nejspíše i k nám Féničané zakládali vinice v Africe Patron víno – řecký bůh Dionýsos Řekové pili víno ředěné vodou, i mořskou

4 HISTORIE VÍNA Hodnocení vína – již ve Starém Řecku COS C – color (barva) O – odor (vůně) S – sapor (chuť) Obr. 2

5 HISTORIE VÍNA J. Kristus první zázrak – proměnil vodu ve víno (víno = krev Páně) Čechy – Karel IV. Podporoval vinařství Největší převrat 20.století – zničení vinic révokazem – postupná rekonstrukce vinic – vštěpování na podnože

6 HISTORIE VÍNA - SOUČASNOST EU vyrábí 75% vína na světě Spotřeba vína v ČR - 19 l na osobu za rok v EU - 26 l na osobu za rok Kvalita vítězí nad kvantitou. Lidé jsou ochotni za kvalitu zaplatit. Zážitková gastronomie vyžaduje kombinaci kvalitních pokrmů s kvalitními víny

7 PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY Vinná réva rostlina teplomilná, světlomilná Ne jílovité podloží Půda lehká, lépe se prohřívá Barva půdy, lépe světlá, sluneční paprsky odráží (na bobule) Vláha vhodná nejvíce na jaře, ne před vinobraním (zředí se extrakční látky v bobulích) Vinobraní – severní polokoule: září, říjen jižní polokoule: únor, březen

8 PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY Nejlepší polohy vinic: jižní, jihozápadní, jihovýchodní Ideální klimatické podmínky: 1250 slunečních hodin ročně, 30 – 50 mm srážek ročně Ostré větry – zpomalují zrání, větší množství kyselin, květy bez opylení Chladné jaro – opožděné květy

9 Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

10 Použité obrázky Obr. 1 - WIKIMEDIA COMMONS CONTRIBUTORS. wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 - KÜHN, Stefan. wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google