Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec 696 81 PředmětKvětinářství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec 696 81 PředmětKvětinářství."— Transkript prezentace:

1

2 Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec 696 81 PředmětKvětinářství Tématický okruhHrnkové květiny ozdobné květem TémaVýznam, použití a pěstování květin okrasných květem Ročník2. AutorMilan Polášek Datum tvorby21. 8. 2012 Anotace Žáci se seznámí s významem pokojových květin okrasných květem, poznají hlavní zásady pěstování a rozmnožování

3 Hrnkové květiny ozdobné květem

4 PĚSTOVÁNÍ SKLENÍKOVÝCH KVĚTIN HRNKOVÉ KVĚTINY OZDOBNÉ KVĚTEM Význam a použití: působí v interiéru nápadně, zajímavé tvarem květu, barvou, vůní k trvalé dekoraci jen některé kvetoucí opakovaně – Hibiscus, Saintpaulia k dočasné dekoraci většina kvetoucích, prodávají se jako: dárkové – Cyclamen, Cineraria, Azalea (Rododendron) k určité příležitosti – Poinsetia k vánocům - Hydrangea k velikonocům - Hyacinthus, Primula k jarní výzdobě - Chrysanthemum k dušičkám na výzdobu balkónů a teras – do truhlíků nebo jako závěsné = Pelargonium, Fuchsia, Surfinia - jako kbelíkové = Datura

5 Pěstební postupy ve skleníku jsou práce spojené s pěstováním květiny od množení do prodeje. Je to:množení hrnkování přesazování rozestavování čištění tvarování. Množení = semenem, řízkováním, tkáňovými kulturami (meristémy). Semena – většinou 18 – 25 o C, některá na světle (Sinningia), některá ve tmě (Cyclamen), na kvalitní jemný substrát = rašelina s perlitem, výsev se zatlačí, zasype, přikryje, semenáčky se přepichují. Doba výsevu se řídí dobou prodeje = většinou v předjaří. Řízkování – z matečnice vrcholovými řízky (Pelargonium, Azalea, Fuchsia), listovými řízky (Saintpaulia). Meristémy – náročný postup, laboratoř, netřeba matečnice, mladé rostliny připomínají semenáčky (Spathiphyllum). Někdy je výhodnější nakoupit mladé rostliny a ty dopěstovat.

6 Hrnkování = sázení do pěstebních květináčů. Nejčastěji 9 – 12 cm, miniaturní do 6 – 8 cm. Substrát většinou vzdušný, propustný, mírně kyselý s vysokým podílem rašeliny. Do květináče trochu substrátu, pak kořenový bal, zasype se substrátem, přitlačí palci shora, ze stran a nakonec kolem stěn květináče. Nechá se okraj na zálivku. Vysazené květináče se dají do přepravek a přemístí do skleníku na stoly. Ve velkých podnicích se hrnkuje strojově. Přesazování = sázení rostliny z menšího květináče do většího. Jen u rostlin, které se pěstují déle. Rozestavování = zvětšování vzdálenosti mezi květináči během doby růstu, kdy potřebují více místa, aby se nevytahovaly. Rozestavuje se 1x až 2x, přitom se rostliny očistí a odplevelí. Tvarování = zásah na rostlině, kterým se upravuje její tvar. Zaštipování = odstranění vrcholu stonku, aby rostlina byla rozvětvenější, košatější. Seřezávání = podobné, dělá se u keřů a polokeřů většinou u starších rostlin ve velkých nádobách na jaře.

7 Tvarovat lze také přivazováním k opoře, splétáním stonků. Kvetoucí rostliny mají mít hustý kompaktní tvar – toho lze dosáhnout pomocí tzv. retardantů, chemických látek brzdících růst a podporujících vydatné kvetení (Hibiscus, např. Alar). Regulace kvetení hrnkových rostlin Řada rostlin potřebuje k založení květů určité podmínky, např. azalka nebo vánoční kaktus - chladno k vytvoření poupat a teplo k vykvetení, nebo Hippeastrum, Clivia – potřebují vegetační klid k opětovnému kvetení nebo Chrysanthemum, Poinsetia, Kalanchoe – zkracování dne = řízená kultura. Střídání teplot při pěstování označujeme někdy jako rychlení. Kvetoucí rostliny nesmíme smáčet vodou, zaléváme zespodu. Příprava na prodej Rostliny před prodejem otužujeme, tj. přivykáme na sušší vzduch a nižší teploty. Před expedicí se zalijí, očistí rostliny i květináče, zabalí, uloží do přepravek.

8 ZDROJ vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec 696 81 PředmětKvětinářství."

Podobné prezentace


Reklamy Google