Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2803.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2803."— Transkript prezentace:

1

2 Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2803

3 A NOTACE Prezentace se zabývá prvotními počátky hudby v lidské společnosti. Je určena žákům 6. ročníku základní školy. Je uveden historický vývoj i jednoduché hudební nástroje, které člověk využíval. Učitel se snaží o samostatnou práci dětí, kdy sami mohou říci, které hudební nástroje mohl člověk v pravěku využívat a k čemu.

4 V ZNIK UMĚNÍ A POČÁTKY HUDBY Prvotní počátky hudební kultury lidí

5 H ISTORICKÝ VÝVOJ O vývoji hudby se dozvídáme z archeologických vykopávek. Období pravěku – fáze vývoje člověka. Člověk svou primitivní řečí rozvíjí hlasové schopnosti. Vznikají zde první primitivní umělecká díla. Zpěvem a tancem chtěl člověk ovlivnit nadpřirozené síly a získávat si tak jejich náklonnost.

6 V ZNIK NÁSTĚNNÝCH MALEB Jeskyně „Tří bratří“ – vyobrazena postava v masce (patrně kouzelník - čaroděj), který drží v ruce primitivní nástroj (patrně dechový, nebo smyčcový).

7 P RIMITIVNÍ HUDEBNÍ NÁSTROJE Jedná se o ty nástroje, které člověk našel v přírodě. Kameny Různá chrastítka – dřevěná, kostěná Kusy dřeva, kterými o sebe tloukl Kostěné píšťaly – později i uměle vyvrtané dírky Hliněný buben, zvonek Kovové zvony, puklice, rohy Strunné nástroje – harfy, lyry

8 D OMNĚNKY Muzikologové se domnívají, že tento nejstarší typ lidských dějin dal základ pro vznik nynějších hudebních nástrojů. Charakter hudby byl velice primitivní, památky, které by byly konkrétní se nedochovaly.

9 S EZNAM ODBORNÉ LITERATURY A INTERNETOVÉ ODKAZY CMÍRAL, Adolf. Stopami dějin světové hudby – Hudební počátky lidstva. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n. p., 1957. str. 192 MIHULE Jaroslav. Heslo hudební slohy. In: Hudební výchova II., učebnice pro střední pedagogické školy, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. str. 470


Stáhnout ppt "Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2803."

Podobné prezentace


Reklamy Google