Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.02.10 – Platební karty Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 Anotace: Tento materiál vysvětluje historii vzniku platebních karet, druhy platebních karet, výhody používání v platebním styku.

3 10. Platební karty

4 Platební karta = malá, obvykle plastová karta s údaji identifikujícími jejího majitele (např. jméno, příjmení, fotografie, magnetický proužek, čip nebo otisk palce). Pomocí karty je prováděna identifikace držitele karty a jeho autorizace ke vstupu k účtu, k úhradě služeb či zboží apod.

5 Historie platebních karet První platební kartu začala v roce 1914 vydávat americká telefonní a telegrafní společnosti Western Union Telegraph Company. Byla vyrobena z plechu a umožňovala zákazníkům telefonovat a posílat telegramy bez okamžitého placení, zákazník na konci měsíce obdržel soupis telefonátů a telegramů, jejich jednotlivé ceny a celkový součet, který jednorázově zaplatil šekem nebo příkazem z banky. Rok 1950 byl rokem vzniku první univerzálně použitelné platební karty od klubu Diners Club – ten vydával svým členům úvěrové karty Charge Card pro bezhotovostní placení v restauracích a později u všech smluvních hotelů, restaurací a obchodů.

6 Pravou „bankovní“ platební kartu vydala The Franklin National Bank z New Yorku v roce 1951 – karta byla vydávána zdarma důvěryhodným klientům, obchodníci platili bance poplatek za provedené platby. Klienti museli provedené nákupy uhradit do 30, 60 nebo 90 dnů. V roce 1958 začala vydávat platební karty Bank of America – byly jako první na světě vyrobeny z plastu, což umožňovalo placení pomocí mechanických snímačů – imprinterů. Tato banka zpřístupnila svůj úspěšný projekt i ostatním americkým bankám a jedné anglické = tím se dostaly i do Evropy. První platební karta u nás byla vydána v roce 1988 Živnostenskou bankou jako dispoziční karta k tuzexovému účtu, od poloviny roku 1989 vydávala Česká státní spořitelna svým klientům ke sporožirovým účtům karty k výběru z bankomatů.

7 Výhody platebních karet: jednoduché a rychlé použití prostředky uložené na účtu jsou kdykoliv k dispozici - kartou lze platit na různých obchodních místech, vybírat hotovost z bankomatu, vkládat hotovost na účet, platba po internetu vyšší bezpečnost – není nutnost mít u sebe vysoké částky v hotovosti, karta je chráněna PINem a podpisovým vzorem přímo na kartě celostátní nebo mezinárodní použití

8 úspora při cestách do zahraničí – není nutné chodit do směnárny – úspora času i směnárenských poplatků doplňkové služby – např. cestovní nebo úrazové pojištění nouzové služby při ztrátě nebo krádeži – kartu lze okamžitě zablokovat, takže nehrozí vybrání všech peněz, možnost vydání náhradní karty úvěr – s některými druhy karet lze nakupovat nebo vybírat hotovost na úvěr, tím lze překonat krátkodobý nedostatek hotovosti

9 Druhy platebních karet Platební karty lze rozdělit podle: a) způsobu zúčtování b) způsobu provedení c) vydávající asociace a třídy d) použitelnosti e) technologie

10 Podle způsobu zúčtování: Debetní karty – pevně svázány s běžným účtem (obvykle ji získáme automaticky při založení nového účtu), lze ji použít k placení za zboží a služby v obchodech, restauracích, hotelech vybavených pokladními terminály. Peněžní částka je odepsána z účtu kupujícího (majitele karty) a připsána na účet prodávajícího. Karty slouží také k výběru hotových peněz z účtu prostřednictvím bankomatů, případně u pokladen v obchodech. Finanční částka, kterou lze kartou čerpat, je limitována aktuálním množstvím finančních prostředků na účtu a limitem týdenního či jiného výběru, pouze v případě, že máme k účtu sjednaný tzv. kontokorent, můžeme prostředky čerpat i do mínusu.

11 Kreditní (úvěrové) karty – znamenají nákup na úvěr, vydávají se k účtu nebo i samostatně, karty umožňují platit za zboží a služby a případně vybírat prostředky z bankomatu, úvěr se čerpá prostřednictvím revolvingového úvěrového limitu, který se obnovuje automaticky po splacení dlužné částky. Banky stanovují minimální výši splátky úvěru a úvěrový limit podle bonity klienta. Při vydávání kreditní karty banka proto zjišťuje způsobilost klienta splatit budoucí úvěr. Charge karty – fungují jako karty kreditní, banka na konci měsíce sestaví vyúčtování všech transakcí kartou, dluh se musí jednorázově splatit v dohodnutém termínu. Nákupní úvěrové karty – kreditní karty vydávané nebankovními institucemi, např. OK karta, YES karta.

12 Podle způsobu provedení Elektronické – použitelné pouze pro transakce, které jsou online ověřeny v kartovém centru, tedy pro výběry z bankomatů a platby u obchodníků disponujícím elektronickým platebním terminálem, nevýhodou je omezená použitelnost u plateb v prodejnách. Embosované – veškeré údaje mají plasticky vyraženy, to umožňuje použití i u obchodníků, kteří nemají elektronický terminál, ale pouze tzv. žehličku (imprinter), která sejme otisk všech údajů a zákazník údaje potvrdí svým podpisem, na základě toho pak obchodník zúčtuje platbu.

13 Podle vydávající asociace Většina karet vydaných v ČR nese logo mezinárodní asociace VISA Int. nebo MasterCard Int. – použití je stejné. MasterCard –elektronické karty Cirrus a Maestro, MC Standard, bonitním klientům vydávána karta MC Golg. VISA – VISA Electron, VISA Classic, VISA Silver, VISA Gold, VISA Platinum. Dále se používají karty Diners Club, JBC (Japan C credit Bureau), AMEX (American Express).

14 Podle použitelnosti Domácí karty – lze využít k výběrům z bankomatů a placení v obchodech jen na území České republiky (valid only in the Czech Republic). Mezinárodní karty – lze použít u nás i v zahraničí. Dnes téměř všechny karty vydávány jako mezinárodní.

15 Podle použité technologie S magnetickým proužkem – umístěn na zadní straně karty, na něm uloženy údaje o kartě a jejím držiteli, neumožňuje vysoké zabezpečení uložených dat, není na něm uložen PIN. S čipem – karta obsahuje zabudovaný mikroprocesor, v němž jsou bezpečně uloženy informace potřebné k ověření osobního kódu klienta, čip umožňuje díky vyššímu zabezpečení využívajícímu dynamické šifrovací algoritmy uložení PINu a nasazení karet pro elektronické transakce bez nutnosti ověření v centru (tzv. offline transakce).

16 Hybridní karty – obsahují magnetický proužek i čip, vysoké zabezpečení karet proti zneužití. Bezkontaktní karty – nový, rychlý, bezpečný způsob placení = platební karty bankovních i nebankovních vydavatelů, využívající technologie PayPass a payWave – držitel pouze přiblíží kartu ke čtečce, která přečte data na bezdotykové bázi (není třeba zadávat PIN nebo vkládat kartu do čtecího zařízení).

17 Poplatky za používání platebních karet: - roční poplatek za kartu, za výběr hotovosti v bankomatech, blokace odcizené karty, vydání náhradní karty. Služby poskytované držiteli karty: - např. cestovní pojištění, zdarma příchozí zahraniční platby, vklad hotovosti. Poplatky i služby se u jednotlivých bank liší.

18 Otázky a úkoly Zjistěte, jaké další služby nabízejí banky s vydáním platebních karet. Zjistěte aktuální výši poplatků za použití platební karty u některé banky. Téma pro referát – jaký je princip fungování platebních karet? Co je to PIN kód?

19 Použité zdroje Základní členění platebních karet. Finance.cz [online]. 2013 [cit. 2014-01-13]. Dostupné z: http://www.finance.cz/ucty-a-sporeni/platebni- karty/abeceda-platebnich-karet/cleneni/ Druhy platebních karet. Finance.cz [online]. 2013 [cit. 2014-01-13]. Dostupné z: http://www.finance.cz/ucty- a-sporeni/platebni-karty/abeceda-platebnich- karet/druhy-karet/ Platební karty a jejich druhy. Peníze.cz [online]. [cit. 2014-01-13]. Dostupné z: http://www.penize.cz/15744- platebni-karty-a-jejich-druhy Bezkontaktní platby. Mesec.cz [online]. [cit. 2014-01- 13]. Dostupné z: http://www.mesec.cz/bankovni- ucty/platebni-karty/bezkontaktni-platby/pruvodce/


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google