Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková Martina

2 Mgr. Martina Chňoupková

3 Bolí mě zuby, budu muset jít k zubaři. 1. V obou větách souvětí vyhledejte základní skladební dvojici. 2. Určete všechny slovní druhy. 3. U slovesa v přítomném čase určete rod.

4 Rod mužský neživotný Stromy se kývaly ve větru. Rod ženský Dívky si koupily nové šaty.

5 Rod mužský životný Zedníci stavěli nový dům.

6 Rod střední Koťata si hrála s rybičkou.

7 Do restaurace jsme všichni dorazil__ včas. Dva rohlíky Honzovi nestačil__, měl pořád hlad. Kabáti odzpíval__ domluvenou skladbu, jelikož si fanoušci vyžádal__ přídavek, rozloučil se s nimi ještě Coloredem. Její myšlenky se točil__ pouze kolem něj. Ty krásné šaty ještě nešl __Janě zapnout, přebytečná kila musel __pryč. i y i i y y a

8 kočky mňoukaly- hoši zpívaly – ženy nakupovaly oni to potvrdily - pramice vypluly – knihy se vrátily všichni odpověděli – děti rýsovali – oči neviděly zazněli první sloky - dámy se nalíčily – klasy uzrály samy se rozhodli – davy se blížily – švadleny zašívaly vypadly mu slova – dívky se domluvily – diváci tleskali stromy šuměly - auta troubily – sklenice popraskaly

9 ( TI) koně CVÁLALI, ale (TY) dřevené koně SE HOUPALY (je třeba se řídit tím, zda je koncovka podmětu ve tvaru životném, nebo neživotném) (TY) dny, stejně tak i (TY) dni PLYNULY, ale (TI) dnové PLYNULI (zastaralý tvar s životnou koncovkou) (TY) ledoborce PLULY, ale (TI) ledoborci PLULI (podobně ukazatele x ukazatelé, slanečky x slanečci…)

10 dítě, oko, ucho – v jednotném čísle jsou tato slova rodu středního, ale v čísle množném mají rod ženský – píšeme tvrdé y DĚTI SI HRÁLY. JEJÍ OČI SE NA MNE DÍVALY. BOLELY MĚ UŠI.

11 dni ubíhal___, náhle přišl___ mraky, národy se stěhoval___, ukazatelé nás navedl___, děti bruslil___, oči neviděl___ a uši neslyšel___, koně klusal___, torpédoborce zaútočil___, torpédoborci zaútočil____, rodiče se bál___, sněhuláci tál___, papíroví draci létal___ yy y iy yyi yi i i i

12 Strana 98, cvičení 7,8.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková."

Podobné prezentace


Reklamy Google