Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany 21.5.2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany 21.5.2011."— Transkript prezentace:

1 Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany 21.5.2011

2 Jaké chceme Vodňany? První otázka, kterou jsme si položili po svém příchodu na radnici. Vodňany musí vědět, jaké chtějí být – mít vizi, plán, cíl.

3 Jaký strategický plán? Komunitní versus expertní přístup -komunitní: plán rozvoje si vytvoří sami obyvatelé, zpracovatel v roli koordinátora a sběratele informací („živý“ dokument, větší šance na realizaci) - expertní: expertní zpracovatelská firma zvenčí (hrozí neztotožnění obyvatel, nižší realizace projektů) Zacílený versus komplexní přístup -komplexní: řeší všechny témata a oblasti života obyvatel ve městě - zacílený: zvolí si na počátku pouze několik priorit (výhoda: spíše se projeví důsledky v praxi, město si vytváří konkrétní zapamatovatelnou image

4

5 Kdo SP zpracuje? Expertní firma versus akademické prostředí - propojení s Katedrou sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karolovy v Praze - výhody: ekonomičtější, zaručená kvalita, studentky z Vodňan

6

7 Jak se SP zpracuje? - komunitně s maximální snahou o zapojení veřejnosti - zacíleně (neřeší vše, ale vybrané oblasti)

8

9 Kdo tvorbu SP řídí? O prioritách rozvoje rozhoduje tzv. Řídící orgán, který je složen z: - Radních města - části koaličních a opozičních zastupitelů - klíčoví hráči města (velcí podnikatelé, ředitelé škol,…) - zástupci neziskového sektoru Na základě priorit jsou vytvořeny Pracovní skupiny, které se pravidelně scházejí a společně s koordinátory vymýšlejí strategii, která je následně prezentována spolu se záměry a projekty ke schválení Řídícímu orgánu.

10

11 Celá struktura SP

12 Konkrétní příklad ze SP 3 Priority: Kultura, Sport, Podpora podnikání 21 záměrů, 94 projektů Konkrétně: Záměr: Podporovat přeshraniční spolupráci Projekt: Rozvíjet spolupráci s partnerskými městy v oblasti kultury Realizace: Tady a teď!

13

14 Vize města: Stavíme na sobě! - Víme, že máme dobré základy a na čem stavět. -Vodňany jsou sebevědomé město s bohatou kulturní a rybářskou historií. -Probouzíme vlastní aktivitu - sportovní, kulturní i podnikatelskou. -Stavíme na místní komunitě i otevřené spolupráci. -Obnovujeme tradici královského a rybářského města a kulturního centra jižních Čech.

15 Výtvarná soutěž na školách: Vodňany za 15 let, (vy)tvoř, jaké budou!

16 Podrobnosti na www.vodnany.eu © Pavel Janšta Karel Burda Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany 21.5.2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google