Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

URANINIT (SMOLINEC) /Doplň údaje o oxidech z učebnice, zapiš do sešitu. Žáci mohou na tabuli použít program ActivInspire/ CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "URANINIT (SMOLINEC) /Doplň údaje o oxidech z učebnice, zapiš do sešitu. Žáci mohou na tabuli použít program ActivInspire/ CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI:"— Transkript prezentace:

1

2 URANINIT (SMOLINEC) /Doplň údaje o oxidech z učebnice, zapiš do sešitu. Žáci mohou na tabuli použít program ActivInspire/ CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: Hustota: POUŽITÍ : ZAJÍMAVOST:

3 ŘEŠENÍ URANINIT (SMOLINEC) CHEM.ZNAČKA: UO 2 FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: černá Hustota: 7-10g/cm 3 POUŽITÍ : výroba uranu jako zdroje pro vojenské a energetické účely ZAJÍMAVOST: název odvozen od smolného lesku

4 BAUXI T CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: Hustota: POUŽITÍ : ZAJÍMAVOST:

5 ŘEŠENÍ BAUXI T CHEM.ZNAČKA: AL 2 O 3. nH 2 O FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: červenohnědý Hustota: 2,5-3,5g/cm 3 POUŽITÍ : hlavní surovina na výrobu hliníku ZAJÍMAVOST: velká ložiska v Maďarsku

6 KORUND CHEM.ZNAČKA: DRAHOKAMOVÉ ODRŮDY: POUŽITÍ: safír rubín

7 ŘEŠENÍ KORUND CHEM.ZNAČKA: Al 2 O 3 DRAHOKAMOVÉ ODRŮDY: safír, rubín POUŽITÍ: ve šperkařství (safír, rubín), výroba ložisek do hodinek (korund), brusný materiál (smirek)

8 OPAKOVACÍ OTÁZKY Zapiš do cvičného sešitu. /Na tabuli mohou žáci použít program ActivInspire/ 1.Jaký jiný název se používá pro uraninit? 2.Které jaderné elektrárny v ČR znáš? 3.Z jakého nerostu se získává hliník? 4.K čemu se používá hliník? 5.Jaké odrůdy má korund, kde se těží?

9 ŘEŠENÍ 1.Smolinec 2.Temelín, Dukovany 3.Z bauxitu 4.drobné mince, kuchyňské nádobí, alobal, hliníkové profily, ze kterých se vyrábějí např. okna, dveře, kompaktní disky (CD) 5.Safír (naleziště na Jizerce), rubín - těžba na Urale, v Jakutsku(Rusko), na Srí Lance, v Indii

10 ZDROJE: učebnice: ŠVECOVÁ, Milada a Dobroslav MATĚJKA. Přírodopis 9: učebnice : pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 128 s. ISBN 978-807-2385-874. obrázky: Wikipedie: uraninit. Wikipedie: uraninit [online]. 2013 [cit. 2013-11- 02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Uraninit Wikipedia: bauxid. Wikipedia: bauxid [online]. 2013 [cit. 2013-11-02]. Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:Bauxite.jpg Wikipedie: korund. Wikipedie: korund [online]. 2013 [cit. 2013-11-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum- Wikipedie: korund. Wikipedie: korund [online]. 2013 [cit. 2013-11-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum- 251128.jpg?uselang=cs dtn14b.jpg


Stáhnout ppt "URANINIT (SMOLINEC) /Doplň údaje o oxidech z učebnice, zapiš do sešitu. Žáci mohou na tabuli použít program ActivInspire/ CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI:"

Podobné prezentace


Reklamy Google