Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Past perfect. Předminulý čas se týká činnosti v minulosti, která byla dokončena před jinou činností v minulosti. Past perfect ( I had played). Mluvíme-li.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Past perfect. Předminulý čas se týká činnosti v minulosti, která byla dokončena před jinou činností v minulosti. Past perfect ( I had played). Mluvíme-li."— Transkript prezentace:

1 Past perfect

2 Předminulý čas se týká činnosti v minulosti, která byla dokončena před jinou činností v minulosti. Past perfect ( I had played). Mluvíme-li o minulém ději, použijeme minulý čas prostý( I played).Pro děj, který se odehrál před jiným dějem v minulosti použijeme tvar předminulého času Past perfect ( I had played). Plný tvar:had played. Plný tvar: I, you, he, she, it, we, they had played. Stažený tvar: I, you, he, she, it, we, they Stažený tvar: I, you, he, she, it, we, they ´d played.

3 Past perfect Prostudujte: Před týdnem: is doing Spiros is doing barbecue. He thinks, havedone 'I have never done it before now.' Nyní: did haddone Spiros did barbecue last week. He had never done it before that.

4 Past perfect Příklad použití: Minulý pátek: Today we have a happy day! Our father has bought two sheep for us. Hovoříme o pátku v současnosti: We had a happy day last Friday because our father had bought two sheep for us.

5 Past perfect Mluvíme-li o událostech, které následují po sobě v příběhu, používáme Past simple : A: I saw a beautiful butterfly in my garden. B: I went to get my camera. flew C: The butterfly flew away. D: I returned with my camera. Past A B C D Now

6 Past perfect Chceme-li zdůraznit, že jeden děj nastal v jiném časovém sledu(předcházel jinému ději), užíváme Past perfect: D:I returned with my camera. C:The butterfly had already flown away.

7 Past perfect Porovnejte s příklady s when: Past simple: When I returned with my camera, the butterfly flew away.(=It went after I returned) Past perfect: When I returned with my camera, The butterfly had flown away.(=It went before I returned) Past perfect můžeme použít v nepřímé řeči: 'I have learnt English for many years.' She told me that she had learnt English for many years.

8 Past perfect ● Použitá literatura: ● Gramatika a slovník, Zdeněk Šmíra, IMPEX BOHUMIN,2001


Stáhnout ppt "Past perfect. Předminulý čas se týká činnosti v minulosti, která byla dokončena před jinou činností v minulosti. Past perfect ( I had played). Mluvíme-li."

Podobné prezentace


Reklamy Google