Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, 463 53 Křižany Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3335 Autor Mgr. Ing. Alena Chotěborská Číslo VY_32_INOVACE_28 Název Minulé časy – prostý a průběhový Předmět Anglický jazyk Ročník/y/ 6. - 9. ročník Anotace Prezentace seznamuje s minulým časem prostým a průběhovým, jejich tvořením a použitím. Druh učebního materiáluPrezentace s výkladem Časová dotace 1 - 2 vyučovací hodiny Datum vytvoření21. 11. 2013 Datum ověření26. 11. 2013

2 Vyjadřuje děj, který začal a skončil v minulosti. Ve větě bývají následující určení času:  yesterday, last week/month/year, in 1998, on Friday, an hour/a week ago, before, when I was a child … TVOŘENÍ: 1/ Pravidelná slovesa: SLOVESO+ED play - played Pravopisné změny:  mizí koncové –e love - loved She CLOSED the window before leaving.  -y po souhlásce se mění na –i- try - tried Lucy STUDIED English when she was a student.  zdvojování krátkých uzavřených slabik My parents TRAVELLED by car all over the world.

3 + KLADNÁ I PHONED your parents an hour ago. - ZÁPOR You DIDN´T help me when I needed. ? OTÁZKA DID you read this book? Yes, I did. No, I didn´t. 2/ Nepravidelná slovesa: 2. tvar go-went-gone + We WENT to the cinema last Saturday. - I DIDN´T go at the party yesterday evening. ? Did you see this filmlast weekend? Yes, I did. No, I didn´t.

4 TVOŘENÍ: Přítomný průběhový: I AM READING this book just now. Minulý průběhový: I WAS READING this book all day. - Zápor You WEREN´T READING this book. ? Otázka- inverzí WERE you READING this book?  Vyjadřuje minulý děj, který trval delší dobu:  Používá se v souvětích zároveň s Past simple, kde Past continuous vyjadřuje delší, nedokončenou činnost a Past simple činnost krátkou a dokončenou. Čas minulý průběhový užíváme po spojce while. Čas minulý prostý užíváme po spojce when. While I WAS SLEEPING she prepared dinner. I WAS READING when she came.

5 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám."

Podobné prezentace


Reklamy Google