Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Detektivní příběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Detektivní příběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Detektivní příběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_180206 14. února 2014

2 2 Zadání úlohy: V domě na Liliové ulici bydlí čtyři nájemníci: slečna A, pan B, pan C a pan D. Dovnitř domu se lze dostat jen s klíčem nebo zazvoněním na někoho z nájemníků. V pátek se panu D ztratilo ze společných sklepních prostor nové jízdní kolo. Ke krádeži muselo dojít mezi 18:30h, kdy pan D odešel do divadla, a 22:00h, kdy se z divadla vrátil a zjistil zcizení svého kola. Detektiv vyslechl všechny osoby, které se v uvedenou dobu vyskytovaly v domě a jejich výpovědi si pečlivě zapsal. Úkolem detektiva samozřejmě bylo odhalit: Kdo odcizil jízdní kolo pana D? 2

3 3 Rozmístění nájemníků v domě na Liliové ulici: 3

4 4 4 Výpověď slečny A: Asi od 18h jsem vařila večeři, protože jsem pozvala na návštěvu pana E. Bohužel jsem zjistila, že mi došel pepř, tak jsem kolem 19h zaklepala na pana B, ale ten nebyl doma. Přesně v 19:30h zazvonil pan E a já jej pustila dovnitř. Večeře již byla hotová, a tak jsme strávili dvě hodiny při svíčkách a příjemné hudbě v jídelně. Těsně před půl desátou jsme se rozloučili, neboť panu E odjížděla ve 21:35h tramvaj z Tulipánové ulice. Ještě jsem stihla umýt nádobí a osprchovat se, takže jsem už v deset byla v posteli a hned usnula.

5 5 5 Výpověď pana B: Kolem 18:45 jsem odběhl do večerky v Tulipánové ulici koupit ještě nějaké pečivo. Protože začalo pršet, chvíli jsem se zdržel v obchodě, a když jsem se vrátil domů, potkal jsem opraváře, který právě vycházel ven. Zapnul jsem si zprávy a od 20h jsem sledoval oblíbený film S tebou mě baví svět. V průběhu filmu jsem zaslechl pana C zakřičet gól. Chvíli jsem ještě přepínal televizi, takže před jedenáctou hodinou jsem tvrdě usnul.

6 6 6 Výpověď pana C: V 18:30 přišel opravář praček, kterého jsem si telefonicky objednal již ve středu. Ten pračku opravil a po sedmé hodině opustil můj byt. Ke dveřím jsem ho nedoprovázel, neboť ven se lze dostat snadno. Po chvíli jsem šel uklidit chodbu na patře, ale byla celkem čistá, tak jsem ji jen zametl. Od 20h jsem v televizi sledoval fotbalový zápas, ovšem průběh druhého poločasu si moc nepamatuju, protože jsem usnul u televize. Později jsem se probudil a přešel do ložnice. Už jsem si ani nevyčistil zuby.

7 7 7 Výpověď pana D: V 18:30h jsem opustil dům, neboť jsem šel na sedmou hodinu večerní do divadla na komedii Sluha dvou pánů. Spěchal jsem na tramvaj, která odjížděla z Tulipánové ulice v 18:38h. Divadelní představení se mi líbilo, ovšem lístky jsem později vyhodil do koše. Domů jsem se opět vrátil tramvají a vchod jsem odemykal přesně ve 22h. Seběhl jsem ještě do sklepa přemístil své kolo do bytu, ale s hrůzou jsem zjistil, že tam kolo není.

8 8 8 Výpověď pana E: Byl jsem pozván na večeři ke slečně A na půl osmé. Ze svého bydliště jsem jel tři zastávky tramvají a na Tulipánové ulici jsem vystoupil. Pršelo, takže jsem trochu zmokl, ale nakonec jsem přišel včas. Večeře i konverzace u slečny A byla velice příjemná, i když já mám rád trochu ostřejší jídlo. Kolem půl desáté jsem dům opustil a vydal se na cestu domů.

9 9 9 Výpověď opraváře: Pan C mi ve středu volal, že má pokaženou pračku, ale já měl volno až v pátek večer. Přijel jsem k domu autem a zazvonil na pana C. Oprava mi trvala 30 až 40 minut, vyčistil jsem čerpadlo a zkontroloval uhlíky. Vyšel jsem ven, nasedl do auta, pustil stěrače a odjel domů.

10 10 Detektiv pak zjistil ještě tyto informace: Večerka na Tulipánové ulici se zavírá v 19h. K divadlu lze jet z Tulipánové ulice tramvají (4 zastávky). Slečna A zná pana E ze své práce, neboť pracuje jako prodavačka v obchodním domě na Tulipánové ulici. Páteční fotbalový zápas skončil výhrou domácího týmu 1:0 gólem v poslední minutě. Pan E bydlí od divadla ještě celkem daleko. Opravář praček vlastní modrý vůz značky FORD. Představení Sluha dvou pánů se hraje i v sobotu.

11 11 Detektiv odhalil, že někdo ze svědků uvedl během výslechu nepravdivou informaci. Této osobě položil ještě několik otázek a ta se k činu přiznala. Která osoba odcizila kolo pana D a čím se prozradila?

12 12 Řešení: Pachatelem byl pan C: Uvedl totiž, že během druhého poločasu fotbalového zápasu usnul, ale pan B jej slyšel křičet gól, který padl až v závěru zápasu. Detektiv přemýšlel, kdo z nich lže. U pana B je nepravděpodobné, že by si zbytečně vymýšlel a uvrhl na sebe podezření. Pan C během druhého poločasu kolo zcizil a na zápas se dodíval. Bál se, že se detektiv náhodou zeptá na průběh zápasu, a proto si raději vymyslel, že usnul. Na skutečnost, že emotivně zakřičel gól zapomněl.


Stáhnout ppt "Detektivní příběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google