Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace:Žák se seznámí s využitím zákona o přímočarém šíření světla ve stejnorodém optickém prostředí a s tím jak vzniká stín a polostín. Klíčová slova: světelný paprsek, stín, polostín, plný stín Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 7. ročníku Datum vzniku DUM: 28.7.2013

2 Stín Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová.

3  Víme, že světlo se ve stejnorodém optickém prostředí šíří přímočaře.  Jestliže světlo dopadá na neprůhledné těleso, pak za toto těleso světlo nemůže proniknout a vzniká stín.  Čím více vzdalujeme těleso od zdroje světla, tím je stín vržený tímto tělesem menší. Co to je stín?

4  Plný stín vzniká tehdy, umístíme-li za neprůhledné těleso malý bodový zdroj světla, hranice mezi osvětlenou částí plochy a stínem je ostře ohraničená.  V přírodě se s plným stínem téměř nesetkáme, je zde velké množství zdrojů světla. Plný stín plný stín neprůhledné těleso

5 Polostín  Polostín vzniká tehdy, osvítíme-li neprůhledné těleso dvěma zdroji světla. Těleso vrhá dva stíny, které se částečně překrývají. Stíny, které se nepřekrývají, nazýváme polostín, společná část je plný stín. polostín plný stín neprůhledné těleso

6  Známe-li délky stínů dvou blízkých předmětů, které stojí na vodorovné rovině a jsou rovnoběžné, a výšku jednoho z předmětů, pak můžeme vypočítat výšku druhého předmětu.  Kolikrát má jeden předmět delší stín než předmět druhý, tolikrát vyšší tento předmět je. Výpočet výšky předmětů pomocí stínů komín výška ? m tyč výška 1m délka stínu tyče 1,5 m délka stínu komínu 3 m Stín komínu je 2xdelší než stín tyče, z těchto údajů vyplývá, že komín je 2x vyšší než tyč. Výška komínu je 2m.

7  Plný stín a polostín můžeme na obloze sledovat při zatmění Měsíce a také při zatmění Slunce. Jedná se o poměrně vzácné jevy, které nastávají, jestliže Slunce, Země a Měsíc jsou přesně v jedné přímce.  Jestliže Země zastiňuje Měsíc, vzniká zatmění Měsíce, když Měsíc zastiňuje Slunce, vzniká zatmění Slunce. Stín v astronomii polostín plný stín zatmění Měsíce

8 Otázky a úkoly: 1. Kdy vzniká za tělesem stín? Jestliže světlo dopadá na neprůhledné těleso, pak za toto těleso světlo nemůže proniknout a vzniká stín. 2. Jak se mění velikost stínu v závislosti na vzdálenosti od zdroje světla? Čím více vzdalujeme těleso od zdroje světla, tím je stín vržený tímto tělesem menší. 3. Měřením bylo zjištěno, že stín továrního komínu je 12,5krát delší než stín 4m dlouhého stromu. Jak vysoký je tovární komín? Výška komínu je 50m. 4.Stín stromu je dlouhý 6m, stín dopravní značky je dlouhý 1,5m. Výška značky je 140cm. Jak vysoký je strom? Výška stromu je 5,60m.

9 HRBEK, Štěpán. wikipedia.cz [online]. [cit. 22.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lightsprint-Penumbra-shadows.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lightsprint-Penumbra-shadows.jpg QARNOS. wikipedia.cz [online]. [cit. 22.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Diagram_of_umbra,_penumbra_%26_antum bra.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Diagram_of_umbra,_penumbra_%26_antum bra.png STALLABRASS, Julian. wikipedia.cz [online]. [cit. 22.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hans- Peter_Feldmann_SchattenSpiel.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hans- Peter_Feldmann_SchattenSpiel.jpg Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta."

Podobné prezentace


Reklamy Google