Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezostní Clupeiformes. Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezostní Clupeiformes. Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi,"— Transkript prezentace:

1 Bezostní Clupeiformes

2 Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi, sardinky a sardele. Řád zahrnuje 6 čeledí a asi 300 druhů. Jsou to ryby mořské i sladkovodní, většinou jsou to rychlí plavci. Bezostní mají jen měkké ploutevní paprsky, odsud jejich český název. Šupiny jsou cykloidní, nemají postranní čarou. Plynový měchýř zůstává spojený s jícnem.

3 Bezostní-Systém – dorabovití(Chirocentridae) – sleďovití (Clupeidae) – sardelovití (Engraulidae) – sledicovité(Pristigasteridae) – zubatinkovití (Denticipitidae)

4 Bezostní-lososovití Patří do řádu bezostních a najdeme je v moři i v řekách. PSTRUH OBECNÝ V Evropě se vyskytuje pstruh ve čtyřech poddruzích: pstruh obecný mořský pstruh obecný horský pstruh obecný potoční pstruh duhový Pstruh mořský žije při pobřežích Francie a dorůstá délky až 1,3 m. V době tření se stěhuje do řek. Pstruh obecný horský obývá alpská jezera, jeho délka je až 80 cm a váží asi 10 kg. Pstruh obecný potoční žije v tekoucích vodách, dorůstá délky asi 30 cm a živí se hmyzem, měkkýši a korýši. Pstruh duhový obývá jezera, rybníky, přehrady a tůně a je v současné době velmi oblíbený. Je rozšířen zejména šlechtěním pro kvalitní maso a jeho rozsáhlé potravinářské využití a velkou flexibilitu života. Délka v dospělosti činí 20–90 cm, největší potvrzená hmotnost je okolo 8 kg.

5 Pstruh obecný Pstruh potočný

6 Bezostní-štikovití Ryby tohoto rodu se vyznačují protáhlým torpédovitým tvarem těla a hřbetní ploutví posunutou téměř až k ocasní ploutvi. Všechny druhy jsou dravé. Obývá vody Severní Ameriky a Eurasie. Preferuje klidnější vody, kde si udržuje teritorium a číhá na kořist, proti které podniká rychlé a prudké výpady.

7 Bezostní-štikovití Štika obecná Naše nejznámější dravá ryba vyskytující se ve většině našich revírů. Dorůstá poměrně velkých rozměrů, rychle roste a je schopna lovit i značně velkou kořist. Tetra štikovitá

8


Stáhnout ppt "Bezostní Clupeiformes. Bezostní Obecně jsou primitivní kostnaté ryby, mezi které patří některé hospodářsky velmi významné druhy ryb, jako jsou sledi,"

Podobné prezentace


Reklamy Google