Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední."— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/2-15-20_ELEKTROCHEMICKÁ KORORZE + OCHRANA Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: 20.3.2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 CHEMICKÉ POKOVOVÁNÍ Chemické niklování - metoda umožňuje pokovit tvarově složité součásti, otvory a hrany, přičemž vyloučená vrstva niklu je na celé ploše povrchu rovnoměrná. Podstatou je vylučování ušlechtilejšího kovu na povrchu kovu méně ušlechtilého vlivem rozdílu potenciálů v roztoku. Chemicky lze vylučovat povlaky téměř všech kovů, nejčastěji se procesu využívá při vytváření vrstev mědi, niklu, cínu, zinku, stříbra, mosazi (slitina), ale i chromu a zlata. Lesklé mědění - je úprava povrchu před cínováním a stříbřením nebo též konečná úprava povrchu.

4 Chemické stříbření - je speciální aplikace sloužící k vytvoření elektricky vodivé vrstvy na méně ušlechtilém nebo nekovovém povrchu. Chemicky vykovená vrstva stříbra může sloužit jako mezivrstva pro následné technické využití. Výroba zrcadel a optických hranolů Dekorativní předměty Elektrotechnika - základ pro vytváření el. vodivých cest na nevodivém substrátu Oblast použití:

5 GALVANICKÉ POKOVOVÁNÍ Galvanické pokovování je fyzikální proces, kdy se ionty kovu v roztoku pohybují v elektrickém poli, aby vytvořily kovovou vrstvičku na jedné z elektrod - obvykle na katodě. Pro galvanické procesy se používá stejnosměrný elektrický proud. V galvanizační vaně se rozpustí sloučenina daného kovu a umístí se do ní elektrody. Kationty příslušného kovu se na katodě usazují z roztoku a potahují vodivý předmět tenkou vrstvou kovového materiálu. Galvanické pokovování se užívá v průmyslu pro vytvoření kovové vrstvy s požadovanými vlastnosti (odolnost proti otěru a obrusu, proti korozi, estetické vlastnosti).

6 Funkční, technický povlak, bez leskutvorných přísad. Určeno pro elektroniku, mikroelektroniku. Využívá se zde vysoká elektrická vodivost zlata a oproti kovovému stříbru vynikající chemická stálost a korozní odolnost (kontakty mikroprocesorů). Galvanické zlacení - dva základní účely použití: Dekorativní povlakování - hodinky, rámečky brýlí, šperky, prezentační firemní předměty. Elektricky vodivé, pájitelné povlaky s vysokou chemickou odolností a dlouhou životností mají vrstvu 0,5 - 3 μm.

7 Galvanické niklování patří mezi základní elektrochemické procesy pokovování. Tato ochrana je však základní, vhodná především pro interiérové použití. Elektrolytické niklování poskytuje především základní antikorozní ochranu. Pokud se nikl nanese přímo na ocel a Fe materiál, je tento substrát chráněn bariérově povrchovou vrstvou ušlechtilejšího kovu – Ni. Vlastnosti povrchu - dekorativní povlak světlého, pololesklého až lesklého vzhledu s širokým uplatněním.

8 Eloxování - je druh povrchové úpravy nejčastěji hliníku, kdy na jeho povrchu dochází pomocí elektrického proudu k zvýšení (nárůstu) přirozené oxidační vrstvy (2-3 nm). Eloxováním nedochází k jemnému, řízenému rozpouštění povrchu, ale naopak k vytváření oxidové krusty na povrchu kovu. Vytváří se tak rovnoměrná, kompaktní vrstva oxidu, která je výrazně tvrdší a chemicky odolnější, než samotný kov. Vytvořená struktura zvyšuje adhezi, a dobře absorbuje barviva, čehož se využívá k vybarvování finální vrstvy.

9 Galvanické (elektrolytické) cínování - vylučování kovového Sn z kyselého roztoku jeho soli. Využívá se zejména ve dvou oblastech: Jeho hlavní úlohou je vytvoření dobře elektricky vodivé a pájitelné vrstvy (5-20μm) na povrchu vodiče bez zbytečných organických přísad. Jsou to základní funkční povlaky, které mají za úlohu vylepšení stávajících vlastností pokovovaných dílů. v elektrotechnickém průmyslu potravinářském průmyslu

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL http://www.google.cz/search?q=nevlastn%C3%AD+polovodi%C4%8D&hl=cs &gbv=2&rlz=1R2WQIB_csCZ525&prmd=ivns&ei=cgI0U6m5FIjcsgakroHgBg&start= 20&sa=N Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google