Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

* 14. L ISTOPADU 1907 + 28. L EDNA 2002 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "* 14. L ISTOPADU 1907 + 28. L EDNA 2002 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana."— Transkript prezentace:

1

2 * 14. L ISTOPADU 1907 + 28. L EDNA 2002

3 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana Andersena Mimo dětských knih psala i romány, povídky, divadelní hry… Mnoho knih bylo později filmově zpracováno Po její smrti se uděluje cena Astrid Lindgrenové

4 Vyrůstala ve vesnici Vimmerby Vimmerby Porodila syna Larse, kterého kvůli finančním důvodům dala do pěstounské péče V roce 1931 se provdala a mohla si vzít svého syna zpět a zanedlouho se jí narodila dcera. Pracovala jako sekretářka pro profesora kriminalistky a odtud vzala inspiraci pro svůj román o Kalle Blomkvistovi.

5 Pipi Dlouhá Punčocha vznikla z příběhů, které vyprávěla své dceři před spaním.Vypráví o podivuhodné holčičce, která má svérázné chování. Děti z Bullerbynu je příběh o šesti dětech z osady Bullerbyn.Děti spolu zažívají různá dobrodružství. Ronja,dcera loupežníka: Ronja se narodila vůdci bandy loupežníků za jedné bouřlivé noci, kdy hrad blesk rozdělil na dvě poloviny.Druhou obsadil nepřítel otce Ronji.Ronja si najde nového kamaráda. Je to syn otcova nepřítele.Jak to dopadne?

6 Detektiv Kalle Má podezření: Příběh o 13-ti letému chlapci, který o prázdninách se svou kamarádkou Evou Lottou řeší případ.Po několika letech se objeví Evin strýček, ale chová se velice podivně. Svěřte případ Kallovi: V poklidném městečku se stane vražda a jediný svědek je Eva Lotta, která viděla vraha.Kallovi nezbývá nic jiného než zjistit, kdo je vrah. Kalle Blomkvist zasahuje: Je opět čas prázdnin a kamarádi z bílé růže si užívají prázdniny.Jenom do té doby než je chlapec jménem Rasmus unesen na jeden ostrůvek.Kalle a jeho kamarádi se rozhodnou ho najít a vrátit zpět rodičům.

7

8 http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky- denik/astrid-lindgrenova/detektiv-kalle-ma- podezreni.html http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0v%C3%A9ds k%C3%A1_literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Astrid_Lindgrenov% C3%A1 http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi http://www.kosmas.cz/knihy/138940/detektiv- kalle-ma-podezreni/


Stáhnout ppt "* 14. L ISTOPADU 1907 + 28. L EDNA 2002 Velmi úspěšná dětská spisovatelka Její knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků Oceněná cenou Hanse Christiana."

Podobné prezentace


Reklamy Google