Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková."— Transkript prezentace:

1 Inflace

2 Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. Významně přispívá k ekonomické nestabilitě, zvyšuje míru nejistoty o vývoj ekonomických veličin, snižuje kupní sílu peněz. Významně přispívá k ekonomické nestabilitě, zvyšuje míru nejistoty o vývoj ekonomických veličin, snižuje kupní sílu peněz.

3 Cenová hladina představuje průměrnou úroveň cen určitého souboru statků v běžném období ve srovnání s cenami určitého vybraného základního období. představuje průměrnou úroveň cen určitého souboru statků v běžném období ve srovnání s cenami určitého vybraného základního období.

4 Vývoj cenové hladiny používá se tempo jejich růstu. používá se tempo jejich růstu. Jde o tempo růstu cenové hladiny = míru inflace Jde o tempo růstu cenové hladiny = míru inflace Nejčastěji se k vyjádření všeobecné cenové hladiny používá: Nejčastěji se k vyjádření všeobecné cenové hladiny používá:

5 Cenová hladina 1) index spotřebitelských cen CPI Cenová hladina vyjádřena jako průměrná úroveň cen souboru (koše) spotřebních výrobků a služeb, spotřebovaných průměrnou domácností. Každý reprezentant má v uvedeném koši svou váhu, určenou podílem výdajů na daný statek. Jsou zde problémy, že časem se faktické výdaje domácností odchylují od vah použitých v indexu - může dojít ke skryté inflaci. 1) index spotřebitelských cen CPI Cenová hladina vyjádřena jako průměrná úroveň cen souboru (koše) spotřebních výrobků a služeb, spotřebovaných průměrnou domácností. Každý reprezentant má v uvedeném koši svou váhu, určenou podílem výdajů na daný statek. Jsou zde problémy, že časem se faktické výdaje domácností odchylují od vah použitých v indexu - může dojít ke skryté inflaci.

6 Cenová hladina 2) Index cen výrobců (PPI) PPI bývá specifikován pro různá odvětví a obory, jako index cen průmyslových výrobců. Koše obsahují příslušné výrobky a služby (suroviny, polotovary). Pracuje stejně jako CPI s fixními vahami a to dle struktury tržeb. Všeobecně se uznává, že vývoj PPI signalizuje nadcházející změny v CPI. 2) Index cen výrobců (PPI) PPI bývá specifikován pro různá odvětví a obory, jako index cen průmyslových výrobců. Koše obsahují příslušné výrobky a služby (suroviny, polotovary). Pracuje stejně jako CPI s fixními vahami a to dle struktury tržeb. Všeobecně se uznává, že vývoj PPI signalizuje nadcházející změny v CPI.

7 Cenová hladina 3) Deflátor HDP (HNP) 3) Deflátor HDP (HNP) Košem jsou v tomto případě všechny statky, obsažené v daném ukazateli produktu a vahami je podíl daného statku v produktu. Košem jsou v tomto případě všechny statky, obsažené v daném ukazateli produktu a vahami je podíl daného statku v produktu.

8 Druhy inflace 1. Mírná inflace (několik procent ročně) důsledky jsou malé, ekonomický život nenarušuje 1. Mírná inflace (několik procent ročně) důsledky jsou malé, ekonomický život nenarušuje 2. Pádivá inflace (desítky i stovky procent ročně) je spojena s velkými ekonomickými náklady, snižuje výkonnost ekonomiky, cenové informace se zhoršují, nejistota se zvyšuje, problém s důchody 2. Pádivá inflace (desítky i stovky procent ročně) je spojena s velkými ekonomickými náklady, snižuje výkonnost ekonomiky, cenové informace se zhoršují, nejistota se zvyšuje, problém s důchody 3. Hyperinflace (tisíce a více procent) peníze neplní svou funkci, přijímaným ekvivalentem se stává zboží = ekonomika se naturalizuje. 3. Hyperinflace (tisíce a více procent) peníze neplní svou funkci, přijímaným ekvivalentem se stává zboží = ekonomika se naturalizuje.

9 Další členění: Zjevná inflace pokud je ekonomická nerovnováha spojena s růstem cenové hladiny Zjevná inflace pokud je ekonomická nerovnováha spojena s růstem cenové hladiny potlačená (blokovaná) inflace státní orgány se snaží brzdit inflaci. Nejsou schopny odstranit příčiny. potlačená (blokovaná) inflace státní orgány se snaží brzdit inflaci. Nejsou schopny odstranit příčiny. Skrytá inflace když cenové indexy nevykazují skutečný růst cenové hladiny, nebo když má velký podíl stínová ekonomika. Skrytá inflace když cenové indexy nevykazují skutečný růst cenové hladiny, nebo když má velký podíl stínová ekonomika.

10 Vyrovnaná a anticipovaná inflace 1) Vyrovnaná inflace - růst cenové hladiny postihuje všechny ceny stejně 1) Vyrovnaná inflace - růst cenové hladiny postihuje všechny ceny stejně 2) Anticipovaná inflace - průběh inflace je rovnoměrný (nejsou náhlé výkyvy, lze předpokládat) 2) Anticipovaná inflace - průběh inflace je rovnoměrný (nejsou náhlé výkyvy, lze předpokládat)

11 Některé příčiny: 1) Nedokonalá konkurence firmy mají vliv na tržní ceny (monopol, oligopol) 2) Mzdy odbory prosazují zvyšování mezd, to se odráží v celkových nákladech 3) Politické události mohou vyvolat zdražení některých dovážených surovin 4) Zvýšení nákladů tím, že je nutno přejít na méně kvalitní zdroje surovin nebo energií. 1) Nedokonalá konkurence firmy mají vliv na tržní ceny (monopol, oligopol) 2) Mzdy odbory prosazují zvyšování mezd, to se odráží v celkových nákladech 3) Politické události mohou vyvolat zdražení některých dovážených surovin 4) Zvýšení nákladů tím, že je nutno přejít na méně kvalitní zdroje surovin nebo energií.


Stáhnout ppt "Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková."

Podobné prezentace


Reklamy Google