Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé."— Transkript prezentace:

1

2 Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé

3 Úprava barev – vyvážení bílé. Barevná úpravy jsou poměrně složité. Probereme pár základních termínu a úprav. Základní teorii barev a barevných modelů jsme již probrali dříve (model RGB..) Základní úvahou je, zda chceme docílit věrných barev (dokumentární fotografie..) nebo chceme docílit různých nálad, efektů – věrnost barev nehraje roli.

4 Vyvážení bílé Vycházíme z barevně neutrální. Neutrální je proto, že odráží tolik světla, kolik dopadne. Červená je pak opravdu červená…. Z fyzikálního pohledu není bílá, ale spíše šedá. Vyvážení bílé spočívá v tom, že eliminujeme vliv okolního světla. (Bílý papír je bez ohledu na okolní světlo bílý) Vyvážení bílé má na fotografii velký vliv.

5 Ukázka stejné fotografie z různým nastavením: Vyvážení bílé na zářivku.

6 Správné vyvážení.

7 Vyvážení na stín.

8 V programu Zoner PhotoStudio je nástroj pro vyvážení bílé – Úprava teploty barev.

9

10 Tento nástroj umožňuje jednak automaticky ale i ručně upravit vyvážení bílé.

11 Teplota barev je zde vyjádřena ve stupních Kelvina. Žárovkové osvětlení má teplotu asi 2500°K, zářivkové asi 4200°K, jasné denní světlo asi 6500°K, zamračená obloha asi 7200°K. Nástroj pracuje tak, že na snímku vlevo vidíme originální fotografii, jak byla nafocena (s tím jak fotograf nastavil vyvážení bíle (WB) na svém přístroji). Na pravé straně pak námi upravené vyvážení. Změna se provádí pomocí posuvníku.

12

13 Další možností je volba – „Ruční určení barevně neutrálního bodu“. Při této volbě vybíráme barevně neutrální bod (šedý) a fotografie se na základě našeho výběru upraví.


Stáhnout ppt "Základy úpravy digitální fotografie Úprava vyvážení bílé."

Podobné prezentace


Reklamy Google