Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou."— Transkript prezentace:

1 Domovy pro seniory

2 se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby

3 Domov pro seniory = zařízení pro staré občany, kteří dosáhli věku rozhodujícího pro přiznání starobního důchodu a kteří kvůli trvalým změnám zdravotního stavu potřebují komplexní péči, jež jim nemůže být zajištěna členy rodiny, pečovatelskou službou ani jinými typy služeb pro staré občany.

4 Základní úkony domovů pro seniory a) poskytnutí ubytování, b) poskytnutí stravy, c) pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, d) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, e) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, f) sociálně terapeutické činnosti, g) aktivizační činnosti, h) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

5 Cílová skupina uživatelů  Senioři Služba není určena pro osoby: -vyžadující péči ve zdravotnickém zařízení -ohrožující sebe a okolí (duševní nemoc, závislosti) -trpící infekčním onemocněním

6 Úhrada za služby Na službách se uživatel služby podílí. Maximální výše úhrady činí: 200 Kč denně - ubytování, úklid, praní a drobné opravy ložního a osobního prádla a ošacení, žehlení 160 Kč denně za celodenní stravu 75 Kč za oběd

7 Činnost sociálního pracovníka v domově pro seniory Před přijetím klienta (informace, sociální šetření, příprava smlouvy) Přijetí klienta (smlouva, služby, platby, adaptace, kontakt s příbuznými) Pobyt (individuální plán péče, návštěvy) Ukončení pobytu (odchod, úmrtí)

8 Příklady služby domov pro seniory Domov pro seniory, U Bažantnice 63, Heřmanův Městec (příspěvková org. města) Kapacita domova je 172 lůžek Úhrada za pobyt – ubytování (130 – 160 Kč) strava (130 Kč) služby – péči (příspěvek na péči) Uživateli musí zůstat alespoň 15 % jeho příjmu.

9 Příklady služby domov pro seniory II. Domov pro seniory, Masarykovo Náměstí 37, Heřmanův Městec (příspěvková org. Prahy) Kapacita: 79 míst pro domov pro seniory 58 míst pro domov se zvláštním režimem 28 míst pro domov pro osoby se zdr. postižením

10 Organizace v Chrudimi a okolí Domov pro seniory, U Bažantnice 63, Heřmanův Městec – pobytové služby pro seniory od 65 let Domov pro seniory, Masarykovo Náměstí 37, Heřmanův Městec – pobyt. služby pro seniory od 65 let Domov seniorů Drachtinka, Erbenova 1631, Hlinsko – pobyt. služby pro seniory od 65 let, kapacita 87 lůžek Dům klidného stáří Glossus, Radim 89, Luže – pobytové služby pro seniory od 65 let (úhrada 8 850 Kč/ měsíc)

11 Zdroje Zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách (§ 49), vyhláška č.505/2006 (§ 15) Matoušek Oldřich, Slovník sociální práce, Portál, Praha, 2008 Malíková Eva, Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních, Grada, Praha, 2011 http://www.domov-duchodcu.cz/ http://www.domov-hm.cz/?page=druhy- sluzeb&det=domov-pro-seniory http://www.domov-hm.cz/?page=druhy- sluzeb&det=domov-pro-seniory http://iregistr.mpsv.cz/socreg/hledani_sluzby.do?pg=4 &zaok=&sd=domovy+pro+seniory&zak=Pardubick%C3 %BD&SUBSESSION_ID=1309027007343_5#results http://iregistr.mpsv.cz/socreg/hledani_sluzby.do?pg=4 &zaok=&sd=domovy+pro+seniory&zak=Pardubick%C3 %BD&SUBSESSION_ID=1309027007343_5#results


Stáhnout ppt "Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou."

Podobné prezentace


Reklamy Google