Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Město, které je ústavou určeno jako sídlo parlamentu, vlády, hlavy státu a dalších významných institucí. HLAVNÍ MĚSTO V České republice je podle článku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Město, které je ústavou určeno jako sídlo parlamentu, vlády, hlavy státu a dalších významných institucí. HLAVNÍ MĚSTO V České republice je podle článku."— Transkript prezentace:

1 Město, které je ústavou určeno jako sídlo parlamentu, vlády, hlavy státu a dalších významných institucí. HLAVNÍ MĚSTO V České republice je podle článku 13 Ústavy hlavním městem Praha. Nemusí být největším městem ve státu. Město, které je symbolem státu.

2 Istanbul, dříve Konstantinopol (hlavní město Byzantské říše), dnes město s více než 10 miliony obyvatel. Ankara je hlavním městem Turecka od roku 1923 (v dobách Římské říše Angora, známá i chovem angorských koček a králíků).

3 Ottawa leží na hranici provincií Ontario a Québec. Hlavním městem Kanady se stala jako výsledek sporu mezi „anglickou“ a francouzskou“ částí obyvatelstva. Největším městem Kanady je Toronto.

4 Washington,D.C. (District of Columbia) je hlavním městem USA od roku 1800. Jméno města vzniklo jako pocta 1. prezidentovi USA Georgi Washingtonovi. Ten v roce 1790 vybral místo pro jeho založení. New York je největším městem USA s téměř 20 miliony obyvatel (byl i prvním hlavním městem).

5 Abuja byla vybudována „na zelené louce“ v centrální části Nigérie převážně v roce 1980, hlavním městem se stala v roce 1991 a nahradila tak dosavadní Lagos.

6 Australské hlavní město Canberra vzniklo jako výsledek sporu. Když se australské kolonie sloučily v roce 1901 v Commonwealth of Australia, nemohly se dohodnout, zda se hlavním městem stane Sydney nebo Melbourne. Vznikl tak kompromis-Canberra (v jazyce domorodců „místo setkávání“) vystavěná v letech 1913-1927 přibližně na půli cesty mezi oběma největšími australskými městy.

7 Islamabád byl vybudován v průběhu roku 1960 jako nové hlavní město, nahrazující v této funkci dosavadní Karáčí.

8 Brasília byla vybudována za 41 měsíců (1956-1960). O výstavbu se zasloužil Juscelino Kubitschek de Oliveira, brazilský prezident v letech 1956-1961. Od roku 1987 součást Světového kulturního dědictví UNESCO.

9

10 Astana je od roku 1997 hlavním městem Kazachstánu a od té doby zažívá rozmach co do počtu obyvatel i moderní zástavby.

11 Dodoma se stala hlavním městem Tanzánie v roce 1973. Do té doby byl hlavním městem Dar es Salam na březích Indického oceánu, kde dodnes sídlí část vládních úřadů.

12 STÁTY S VÍCE HLAVNÍMI MĚSTY Amsterdam sídlo hlavy státu, oficiální hlavní město Haag sídlo vlády a parlamentu Pretoria sídlo vlády Kapské město sídlo parlamentu Bloemfontein sídlo nejvyššího soudu Sucre oficiální hlavní město La Paz sídlo vlády NIZOZEMSKO JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA BOLÍVIE

13

14 1)Švýcarsko 2)Portugalsko 3)Slovinsko 4)Slovensko 5)Estonsko 6)Chorvatsko 7)Irsko 8)Finsko 9)Bulharsko 10)Černá Hora 11)Bosna a Herzegovina a)Sarajevo b)Ljubljana c)Podgorica d)Lisabon e)Dublin f)Sofia g)Bern h)Bratislava i)Tallin j)Helsinki k)Zagreb STÁTŮM PŘIŘAĎ HLAVNÍ MĚSTO

15 1)Indie 2)Turecko 3)Irák 4)Írán 5)Afghanistán 6)Indonésie 7)Argentina 8)Kolumbie 9)Etiopie 10)Keňa 11)Senegal a)Jakarta b)Bagdad c)Dakar d)Bogota e)Naí Dillí f)Ankara g)Teherán h)Nairobi i)Buenos Aires j)Kábul k)Addis Abeba STÁTŮM PŘIŘAĎ HLAVNÍ MĚSTO

16 Paříž

17 Moskva

18 Londýn

19 Atény

20 Řím

21 Berlín


Stáhnout ppt "Město, které je ústavou určeno jako sídlo parlamentu, vlády, hlavy státu a dalších významných institucí. HLAVNÍ MĚSTO V České republice je podle článku."

Podobné prezentace


Reklamy Google