Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.01.07, daň z příjmu PO Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Ekonomika pro 2. ročník OA (Daňová soustava) Ročník 2.ročník Datum tvorby Červen 2013 (úprava leden 2014) Anotace Materiál je určen k výuce tematického celku „Daňová soustava v ČR“ včetně výpočtu daní. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část, výkladové příklady i příklady k samostatnému řešení.

2 Anotace Tento učební materiál je zaměřen na kompletní výklad problematiky daně z příjmu právnických osob, definuje její poplatníky, osvobození od daně, vysvětluje základ daně a výpočet daně.

3

4 Poplatníci daně a osvobození od daně Poplatníky daně z příjmu právnických osob jsou hlavně:  osoby, které nejsou FO – především všechny obchodní společnosti, družstva, státní podniky, občanská sdružení (pokud mají příjmy podléhající dani)  organizační složky státu Příklady příjmů osvobozených od daně:  členské příspěvky  výnosy kostelních sbírek

5 Základ daně Základ daně tvoří z účetnictví zjištěný rozdíl mezi výnosy a náklady (případně upravený o rozdíly vyplývající z účetnictví – např. rozdíl mezi daňovými a účetními odpisy majetku) – tj. zisk - jako výsledek hospodaření. Pokud podnik vykáže za dané zdaňovací období ztrátu (tj. jeho náklady jsou větší než výnosy), daň neplatí (ale přesto vyplní a odevzdá daňové přiznání).

6 Položky odčitatelné od ZD jsou upraveny §34 a jsou to: a) daňová ztráta b) odpočet na podporu výzkumu a vývoje c) odpočet na podporu odborného vzdělávání Pro všechny tyto tři odčitatelné položky platí stejná pravidla jako u FO. ----------------------------------------------------------------- Po odečtu těchto tří odčitatelných položek získáváme tzv. snížený základ daně d) dary - pro stejné obdarované a stejné účely jako u FO, ale min. hodnota daru činí 2.000,- Kč a max. lze odečíst 10% ze sníženého základu daně

7 Výpočet daně a slevy na dani Po odečtení všech čtyř odčitatelných položek získáváme tzv. upravený ZD, který se podle zákona zaokrouhluje na celé 1.000,- Kč dolů Vypočítá se 19% daň, kterou lze ještě snížit o slevy na dani podle § 35 – tj. ty, které známe od podnikajících FO:  18.000,-Kč za zaměstnance s lehčím zdr. postižením  60.000,- Kč za zaměstnance s těžším zdr. postižením ------------------------------------------------------------------- Tím vyčíslíme daňovou povinnost dané PO

8 Otázky k opakování 1. Kdo je poplatníkem daně z příjmu právnických osob? 2. Co tvoří základ daně? 3. Jsou položky odčitatelné od základu daně jiné nebo stejné jako u FO? O které čtyři položky se jedná? 4. Kolik činí v současné době sazba daně? 5. Mají PO možnost uplatnit nějaké slevy na dani?

9 Použité zdroje Zákon č. 568/1992 Sb., o daních z příjmu


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google