Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řazení rezistorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Kříž. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řazení rezistorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Kříž. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Řazení rezistorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Kříž. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Rezistor elektronická součástka má elektrický odpor R (jednotka 1 Ω − ohm) schematická značka

3 Řazení rezistorů rezistory lze v obvodu řadit – sériově – paralelně – sérioparalelně

4 Sériové řazení rezistorů sériově lze řadit libovolný počet rezistorů (nejméně dva) celkový elektrický odpor se vypočítá jako součet všech odporů obecně:

5 Sériové řazení rezistorů obecně: např.:

6 Paralelní řazení rezistorů paralelně lze řadit libovolný počet rezistorů (nejméně dva) převrácená hodnota celkového elektrického odporu se vypočítá jako součet převrácených hodnot všech odporů obecně:

7 Paralelní řazení rezistorů obecně: např.

8 Paralelní řazení dvou rezistorů pouze pro dva paralelně řazené rezistory lze použít vzorec

9 Vodivost existuje veličina vodivost, značka G (jednotka 1 S – siemens) vodivost je převrácená hodnota odporu (a naopak)

10 Sériové řazení rezistorů (vodivost) obecně: např.:

11 Paralelní řazení rezistorů (vodivost) obecně: např.

12 Sérioparalelní řazení jde o kombinaci sériového a paralelního řazení řešení rozdělíme zvlášť na – sériové zapojení – paralelní zapojení

13 Sérioparalelní řazení (1) rezistory R 2 a R 3 jsou řazeny paralelně – vypočítáme výsledný R 23 rezistory R 1 a R 23 jsou řazeny sériově – vypočítáme výsledný R

14 Sérioparalelní řazení (2) rezistory R 1 a R 2 jsou řazeny paralelně; stejně tak R 3 a R 4 rezistory R 12 a R 34 jsou řazeny sériově

15 Sérioparalelní řazení (3) rezistory R 1 a R 2 jsou řazeny sériově; k nim je paralelně zapojen R 3

16 Otázky k zamyšlení Zvyšuje-li se elektrický odpor rezistoru, jeho vodivost…? Výsledná hodnota paralelního zapojení dvou rezistorů bude větší/menší než nejvyšší/nejnižší z nich? - odpověď na tyto otázky je na dalším snímku -

17 Otázky k zamyšlení, řešení (1) Zvyšuje-li se elektrický odpor rezistoru, jeho vodivost…? Protože vztah mezi elektrickým odporem Ra vodivostí je nepřímý (nepřímá úměrnost), tedy pak jestliže se elektrický odpor R zvyšuje, pak se vodivost G snižuje.

18 Otázky k zamyšlení, řešení (2) Výsledná hodnota paralelního zapojení dvou rezistorů bude větší/menší než nejvyšší/nejnižší z nich? Pro paralelní zapojení dvou rezistorů platí vztah a výsledná hodnota bude vždy menší než nejmenší z hodnot R 1 a R 2 ; -pokračování -

19 Otázky k zamyšlení, řešení (2) např: pro R 1 = 0,1 Ω a R 2 = 1000 Ω je výsledek


Stáhnout ppt "Řazení rezistorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Kříž. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google