Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."— Transkript prezentace:

1 Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Rozvětvený elektrický obvod Pro nápovědu klikněte zde

3 Zdroj Definice - akumulátor je technické zařízení na uchovávání a rozvod elektrické energie. Rozdělení: a)Sekundární články - je potřeba je nejdříve nabít a teprve potom je možné jej použít jako zdroj energie (akumulátory). b) Primární články - dodávají energii ihned po svém sestavení a není je možné dobíjet, například zinkouhlíkové baterie.

4 Spínač Spínač je v elektrotechnice a elektronice mechanické zařízení určené k zapnutí nebo vypnutí elektrického obvodu. Přepínač Přepínač je elektronická součástka, fungující na podobném principu jako spínač. Na rozdíl od něj obsahuje dva spínače s jedním společným vývodem.

5 Vodič Vodič je vodivý drát, kabel, pásek nebo lanko, které se použijí pro vodivé propojení součástek v elektrickém obvodu. Elektrický vodič je látka, která vede elektrický proud. Elektrický vodič musí obsahovat volné částice s elektrickým nábojem, nejčastěji elektrony, příp. kladné nebo záporné ionty. Rozdělení: vodiče 1. řádu (kovy a uhlík ve formě grafitu) vodiče 2. řádu (roztoky a taveniny = elektrolyty)

6 Spotřebič - žárovka Elektrický spotřebič je elektrotechnická součástka, která mění (spotřebovává) elektrickou energii na jiný druh energie. Elektrický spotřebič spolu se zdrojem elektrického napětí je nejdůležitější částí elektrického obvodu. Zapojením zdroje do obvodu bez spotřebiče dochází ke zkratu. Žárovka je jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo.

7 Nápověda Po kliknutí na schematickou značku v elektrickém obvodu se zobrazí další snímek, kde je možné získat podrobnější informace. Pro návrat na obrázek elektrického obvodu je nutné kliknout na značku.

8 Použité obrázky: Schéma – autorka Ostatní – autorka


Stáhnout ppt "Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."

Podobné prezentace


Reklamy Google