Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů."— Transkript prezentace:

1 NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů  občané před zákonem rovni a měli právo volit  Francie se vrací k monarchii = vládne sám N.B. – Deklarace práv člověka není součástí ústavy  úřad konzula na doživotí!

2  1804: Napoleon vydává občanský zákoník(= velmi obsáhlý) -Napoleon získává císařský titul = Francie opět dědičnou monarchií -Francie ve válkách velmi úspěšná – zisk nových území  císař Napoleon I. velmi oblíben  první žena Josefína – vdova se 2 dětmi  rozvedli se /rozvod i občanský sňatek zavedla Velká francouz.revoluce/  žení se s dcerou rakouského císaře Františka I.  i jako císař N. válčí dál: Rakousko Velká Británie Prusko Rusko  Velká Británie – převaha na moři – říjen 1805:

3  bitva u Trafalgaru admirál Nelson poráží francouzské loďstvo o na pevnině vítězí Napoleon o Nejslavnější bitva : prosinec 1805 Slavkov na Moravě: = bitva tří císařů: o Napoleon I. o František II. o Car Alexandr I. o vítězství vyneslo Napoleonovi definitivní vládu nad střední Evropou - =což potvrdil rok 1806 zánikem Svaté říše římské; N. porazil i posledního protivníka – Prusko o Jak zanikla Svatá říše římská? o Císař František II. znepokojen útoky Napoleona na Sv.ř.římsk. o Nechtěl se stát níže postaveným panovníkem než Napoleon o Proto 1804 jako římsko-německý císař povýšil i Rakousko na císařství o 1806: Napoleon na dobytých územích Sv.ř. říms. RÝNSKÝ SPOLEK o Císař František proto Sv.ř.říms. ruší = stal se tedy rakouským císařem Františkem I.

4 o Napoleon touží ovládnout celou Evropu : dva silní soupeři v cestě: o Rusko o Velká Británie o Velkou Británii chtěl zničit ekonomicky – vyhlásil kontinentální blokádu= zákaz dovozu anglického zboží na pevninu – ale nápad ztroskotal – odmítlo se přidat Portugalsko o Napoleon táhne na Pyrenejský poloostrov – první těžká porážka o Britové pomohli vypudit Francouze ze Španělska i Portugalska o Císař rakouský František I. chtěl Napoleona porazit, ale poražen! o Podmínky uzavření míru: a)Císař František I. musel se stát N. spojencem b) jeho dcera Marie Louisa se musela stát N.manželkou = sňatek bez lásky, ale za účelem založení panovnické dynastie


Stáhnout ppt "NAPOLEON BONAPARTE  vládne jako první konzul  má velké pravomoci: a)Výkonná moc b)jmenuje ministry c) zákonodárná moc – dohlížel i na schvalování zákonů."

Podobné prezentace


Reklamy Google