Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BAJKA Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PERSONIFIKACE.ALEGORIE.PONAUČENÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BAJKA Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PERSONIFIKACE.ALEGORIE.PONAUČENÍ."— Transkript prezentace:

1 BAJKA Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PERSONIFIKACE.ALEGORIE.PONAUČENÍ.

2 Co už víme… Co už víme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Odpověz na otázky, popř. vysvětli, co pojem znamená: ALEGORIE. Vysvětli na příkladě pojem ALEGORIE. jednotka Nejmenší jednotka poezie: žánry. V baladě se prolínají dva žánry. O které žánry jde? Vysvětli. MORALIZOVÁNÍ Pokus se vysvětlit slovo MORALIZOVÁNÍ. napodobení zvuků Neohebný slovní druh vyjadřující napodobení zvuků, např. PRSK, KRACH. Rovný rovného si hledá.“ Vysvětli spojení „Rovný rovného si hledá.“ básnický přívlastek Vysvětli, co je ustálený básnický přívlastek (epiteton constans).

3 Co se naučíme… Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk zvířata Ezop, La Fontaine kompozice poezie X próza personifikace anti-bajka rada lidová slovesnost  Propoj smysluplně jednotlivé pojmy týkající se BAJKY:

4  Přečti si bajku O psu a ovci a převyprávěj ji vlastními slovy. Pokus se najít ponaučení. Myslíš si, že je bajka stále platná i pro dnešní dobu? Práce s textem… Práce s textem… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Pes před soudem vinil z půjčeného chleba ovci. Ovce jemu odpírala, řkoucí, že nikdá žádného chleba od něho nepříjímala. Pes odvolával se, že chce svědomím to prokázati. To aby postavíl, jemu jest puštěno. I přivedl vlka, kterýžto vyznával, pravě se věděti, že by chleba půjčíl pes ovci. Přitom také luňák přítomen býtí se pravil; a vcházeje luňák, řekl k ovci: "Kterak ty smíš toho zapíratí, pravěci, že jsi nepříjímala?" A tak ovce jest těmi křivejmi třmi svědky přemožena. A hned ortel jest vyřčen, aby ona chléb psu navrátila. I přinucena jest, že vlnu svou ne v čas vostřící dáti musila, aby tomu, kterémuž povinna nebyla, zaplatila. Takť mnozí činí, na nevinné lsti vymejšlejíce, a svá předsevzetí falešnejmí svědky a pevně utarasovanejmi lžmi upevňujíce.

5 Procvičování… Procvičování… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Smil Flaška z Pardubic  V alegorické básni ze 14. století využívá Smil Flaška z Pardubic kompozici bajky pro vylíčení tehdejší kulturně-politické situace. Zde také zvířata zastupují typické vlastnosti lidí a jako zástupci životních postojů poskytují králi rady.  Zamyslete se nad tím, jaké rady páv dává. NOVÁ RADA – Páv radí A pak podle téhož práva došla řada i na páva. Ten radí z úmyslu dobrého řka: - Já neumím jiného poraditi Tvé milosti než podle své velebnosti: král v krásném rouše vždy chodí. To k tobě skvěle se hodí, aby bylo k rozeznání, kde jsi ty a tví poddaní, v kráse roucha když se kocháš, libí pocity v srdci svém máš, žes tak povýšen nad lidi. Každý se před tebou stydí, musí tě v úctě vždy míti, zdaleka na tě hleděti, hrbí před tebou svá záda, jak tvé důstojenství žádá. Přemýšlej o tom vždy vážně, chtěj to i srdcem svým snažně, navenek zářiti cností, jak sluší tvé důstojnosti. Jsa krásným rouchem ozdoben, nikdy nebudeš podoben hrobu, jenž krásný je svrchu, pod deskou skrývá však mrchu.

6 Něco navíc… Něco navíc… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Poslechni si dvě Ezopovy bajky a najdi ponaučení: http://www.youtube.com/watch?v=DszXWGtDYdw http://www.youtube.com/watch?v=IAcsRTLApt0

7 Have you read this fable? Have you read this fable? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk The Ant and the Dove. AN ANT went to the bank of a river to quench its thirst, and being carried away by the rush of the stream, was on the point of drowning. A Dove sitting on a tree overhanging the water plucked a leaf and let it fall into the stream close to her. The Ant climbed onto it and floated in safety to the bank. Shortly afterwards a birdcatcher came and stood under the tree, and laid his lime-twigs for the Dove, which sat in the branches. The Ant, perceiving his design, stung him in the foot. In pain the birdcatcher threw down the twigs, and the noise made the Dove take wing. One good turn deserves another.

8 Zpětná vazba… Zpětná vazba… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Pokus se charakterizovat bajku z hlediska postav, kompozice a jazykových prostředků.  Bajka je žánr:  Vyber si jednu bajku a převyprávěj ji. Vyzdvihni ponaučení.  Jmenuj alespoň 2 bajkaře. Časově ukotvi jejich tvorbu.

9 Zdroje Zdroje Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, 2000. ISBN 80-86287-30-0, str. 56. http://www.texty-citanka.cz/ezop-hollar/ehtoc.html http://aesopfables.com/cgi/aesop1.cp?1+TheAntandTheDove http://www.youtube.com/watch?v=DszXWGtDYdw http://www.youtube.com/watch?v=IAcsRTLApt0


Stáhnout ppt "BAJKA Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PERSONIFIKACE.ALEGORIE.PONAUČENÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google