Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/21.2105.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/21.2105."— Transkript prezentace:

1 Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/21.2105 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Předmět: Informatika Ročník: 4. Autor: Mgr. Dalibor Pyszko (reditel@zskosariska.cz)

2 Přednosti elektronické pošty Rychlost – doručení trvá vteřiny až minuty. Dopis se doručuje dny, mezi kontinenty i déle Spolehlivost – vyžaduje přesně napsat e-mailovou adresu a funkční e- mailovou schránku příjemce Přílohy – může obsahovat dokumenty, obrázky či zvuky v digitální podobě

3 Z čeho se skládá e-mailová adresa Název poštovní schránky – určuje si každý sám. Lze použít pouze znaky anglické abecedy (bez háčků a čárek) a číslice. Znak @ (zavináč) – slouží k oddělení názvu schránky od jména poštovního serveru. Název serveru, na kterém je poštovní schránka zřízena. Ten nemůže držitel schránky ovlivnit. Nemohou existovat dvě stejné e-mailové adresy. Je-li jméno již obsazeno, musíte si při zakládání schránky zvolit jiné. pepa.novak@seznam.cz

4 Jak najde e-mail cestu k adresátovi E-mail nejprve hledá server adresáta. Potom zjišťuje, zda daný adresát existuje (kontroluje, zda je adresa zadána správně). Pokud ano, doručí zprávu do schránky Pokud ne, e-mail vrátí odesílateli s upozorněním, že zpráva nebyla doručena (upozornění může být anglicky).

5

6 Způsoby práce s e-mailem Prostřednictvím internetového rozhraní – používá se u veřejných serverů (např. seznam.cz, centrum.cz, google.cz). Adresa pak má tvar např. jmeno.prijmeni@centrum.cz. Výhodou je, že se můžeme připojit z kteréhokoliv počítače připojeného na internet.jmeno.prijmeni@centrum.cz Prostřednictvím poštovního programu – poštovní klient. Výhodou je větší množství nástrojů pro práci s poštou. Nevýhodou je, že je přístupný jen z počítače s nainstalovaným programem.

7 Použité zdroje Kovářová, L., Němec, V., Jiříček, M., Navrátil, P.: Informatika pro základní školy, 1. díl, Computermedia s.r.o., Kralice na Hané 2009, 2. vydání, ISBN: 978-80-7404-015- 5 http://www.freetrainers.com/img/email.jpg


Stáhnout ppt "Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/21.2105."

Podobné prezentace


Reklamy Google