Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK ROČNÍK: 7. ROČNÍK TÉMA: KOMUNIKACE A SLOH II. - JAZYKOVÉ POJMY AUTOR: Mgr. Kateřina Mládková DATUM VYTVOŘENÍ: 4. 12. 2012 VY_32_INOVACE_35_KM

2 Anotace: Cílová skupina: Prezentace vytvořena jako doplněk k opakování učiva 7. ročníku. Téma: Jazykové pojmy Cíl: Procvičování jazykových prostředků. Orientace žáků v pojmech. Pomůcky: psací potřeby, pracovní listy, školní sešit Pilotáž: Žáky je nutné motivovat k samostatné i skupinové práci. Důraz klademe na vhodné užívání jazykových prostředků, na důležitost vystupování při mluveném projevu, na správnost psaného textu. Žáky vedeme k používání a propojování znalostí jazykových, stylistických i literárních. Žáci si ověřili schopnost porozumění zadání, schopnost splnit a vypracovat úkoly dle zadání.

3 SLOVA PODLE VÝZNAMU SYNONYMAANTONYMAHOMONYMA

4 BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ PŘIROVNÁNÍPERSONIFIKACEMETAFORAMETONYMIE

5 MLUVNICKÉ KATEGORIE SUBSTANTIVA PÁD ČÍSLO ROD VZOR ADJEKTIVA PÁD ČÍSLO ROD DRUH VZOR VERBA OSOBA ČÍSLO ZPŮSOB ČAS VID ROD

6 LITERÁRNÍ ŽÁNRY PRÓZAPOEZIEDRAMA

7 1.ANTONYMA: 2. SYNONYMA 3. UTVOŘTE VĚTY, KDE SLOVA život x brzy BUDOU RŮZNÝMI SLOVNÍMI nahoře x bručet DRUHY: očistit x rozhovor stařík x prohra a) kolem mokrý x sténat b) jí zhubnout x myslet c) zdraví hladový x špatně najít x čestně půjčit x zameškat tmavý x nepozorovaně více x hodný osvobodit x stěží

8 CVIČENÍ K PROCVIČENÍ, ALE I POBAVENÍ VYSVĚTLETE, CO TO ZNAMENÁ, KDYŽ O NĚKOM ŘEKNEME, ŽE JE: buchta bábovka donchuán jidáš flamendr xantipa žirafa had skot filištín ranní ptáče

9 Když se řekne ……… Doplňte podle vlastního výběru to, o čem chcete pojednat, a nechte se inspirovat představou, kterou ve vás vyvolává. Řečnické cvičení – 20/30 vět. Doplňte podle vlastního výběru to, o čem chcete pojednat, a nechte se inspirovat představou, kterou ve vás vyvolává. Řečnické cvičení – 20/30 vět. Např.: Když se řekne moře / Kroměříž / zima / Coca-Cola / soucit ……….. Např.: Když se řekne moře / Kroměříž / zima / Coca-Cola / soucit ………..

10 SLOVNÍ DRUHY, VĚTNÉ ČLENY, MLUVNICKÉ KATEGORIE, VÝZNAMY SLOV, SOUVĚTÍ, GRAFY, PRAVOPIS Lidé litují, jak špatně využili času, který je už za nimi, ale to je nepřivede vždy k tomu, aby lépe využili čas, který jim k životu zbývá. (La Bruyere) Stále naříkáme, že máme málo času, ale žijeme tak, jako bychom ho měli na rozdávání. ( Seneca ml.) Rozum je jediný dar, který příroda pravděpodobně rozdělila spravedlivě, protože si nikdo nestěžuje, že ho má málo. (Montaigne)

11 Zdroje: Vlastní tvorba www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google