Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek: https://sites.google.com/site/jonassrdce/ https://sites.google.com/site/jonassrdce/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek: https://sites.google.com/site/jonassrdce/ https://sites.google.com/site/jonassrdce/"— Transkript prezentace:

1 Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek: https://sites.google.com/site/jonassrdce/ https://sites.google.com/site/jonassrdce/

2 Srdce a jeho vlastnosti - Srdce je nepárový sval, který neovládáme vlastní vůlí. - Hmotnost srdce se pohybuje průměrně kolem 300–350 g u mužů a u žen 250-300 g. - Srdce je uloženo v hrudním koši

3 Anatomie srdce Plicní tepna: Přidává krev z pravé komory do plic. Aorta: Odvádí krev z levé komory do těla. Věnčité tepny: Odstupují z aorty v blízkosti aortní chlopně. Plicní žíly: Přivádějí odkysličenou krev z plic zpět do srdce. Duté žíly se dělí na: - Horní dutá žíla: Odvádí krev z hlavy, krku a horních končetin. - Spodní dutá žíla:Odvádí krev ze zbytku těla.

4 Nemoci a choroby srdce -Patří mezi častá onemocnění. -Choroby srdcí jsou nejčastější onemocnění. -Nejčastěji jsou postiženy věnčité tepny. Choroby srdce: -Ischemické choroby srdeční(ICHS): Bývá spojeno s vysokým krevním tlakem, díky kterému se poškozuje srdce tak že srdce musí pracovat zvíšenému odporu v cévním řečišti.

5 Vrozené choroby -Vrozená vada může narušovat jak normální strukturu tkání a orgánů, tak i jejich funkci. -Vzniká na základě abnormálního ontogenetického vývoje, zapříčiněného genetickými faktory, faktory vnějšího prostředí či oběma skupinami faktorů.

6 Obrázky


Stáhnout ppt "Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek: https://sites.google.com/site/jonassrdce/ https://sites.google.com/site/jonassrdce/"

Podobné prezentace


Reklamy Google