Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zakládání a tvorba herbářů Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zakládání a tvorba herbářů Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 Zakládání a tvorba herbářů Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_510 Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ I. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu „ Inspirace a návody na přírodovědná pozorování a pokusy v hodinách přírodovědy “.

2 Zakládání a tvorba herbářů PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

3 Zakládání a tvorba herbářů Tato aktivita umožňuje žákům : Tato aktivita umožňuje žákům : nenásilně poznávat jednotlivé druhy rostlin, stavbu rostlinného těla a stanoviště, kde rostou nenásilně poznávat jednotlivé druhy rostlin, stavbu rostlinného těla a stanoviště, kde rostou současně rozvíjí jejich estetické cítění současně rozvíjí jejich estetické cítění

4 Pomůcky: zahradnická lopatka, větší sáček z plastu, savý papír nebo noviny, karton, lis na rostliny, kreslicí čtvrtka nebo nařezaný tuhý balicí papír, lístky na popisky, lepicí páska, notýsek, tužka zahradnická lopatka, větší sáček z plastu, savý papír nebo noviny, karton, lis na rostliny, kreslicí čtvrtka nebo nařezaný tuhý balicí papír, lístky na popisky, lepicí páska, notýsek, tužka (ke sběru v přírodě je třeba jen lopatka, plastový sáček, notýsek a tužka) (ke sběru v přírodě je třeba jen lopatka, plastový sáček, notýsek a tužka)

5 Zadání: Sbírej jen ty rostliny, které nejsou chráněné nebo ohrožené. Sbírej jen ty rostliny, které nejsou chráněné nebo ohrožené. Chráněné rostliny si můžeš vyfotografovat! Chráněné rostliny si můžeš vyfotografovat!

6 Postup práce: V terénu V terénu Lopatkou vyrýpni rostlinu i s podzemními částmi (mívají typické znaky pro určování), zeminu oklepej. Lopatkou vyrýpni rostlinu i s podzemními částmi (mívají typické znaky pro určování), zeminu oklepej. Očištěnou rostlinu vlož do sáčku (do jednoho sáčku můžeš dát různé rostliny). Očištěnou rostlinu vlož do sáčku (do jednoho sáčku můžeš dát různé rostliny). Do notýsku zapiš místa, kde jsi rostlinu sebral (vlhká louka jižně od města). Do notýsku zapiš místa, kde jsi rostlinu sebral (vlhká louka jižně od města).

7 Postup práce: Doma Doma Doma rozlož každou rostlinu na jeden savý papír nebo noviny. Rostlinu delší než papír přelož podle nákresu. Doma rozlož každou rostlinu na jeden savý papír nebo noviny. Rostlinu delší než papír přelož podle nákresu. Rostliny, které neznáš, urči podle botanického určovacího klíče nebo jiné pomůcky. Rostliny, které neznáš, urči podle botanického určovacího klíče nebo jiné pomůcky. Určené a urovnané rostliny prolož několika vrstvami novin, vlož do lisu (mezi knihy) a utáhni šrouby (zatěžkej). Určené a urovnané rostliny prolož několika vrstvami novin, vlož do lisu (mezi knihy) a utáhni šrouby (zatěžkej). Lis (knihy) postav tak, aby se voda z rostlin mohla odpařovat. Lis (knihy) postav tak, aby se voda z rostlin mohla odpařovat. Vlhké papíry vyměňuj, aby rostliny neplesnivěly. Vlhké papíry vyměňuj, aby rostliny neplesnivěly.

8 Postup práce: Pokračování Pokračování Usušenou a vylisovanou rostlinu opatrně přemísti na čtvrtku papíru a připevni úzkými proužky lepicí pásky. Usušenou a vylisovanou rostlinu opatrně přemísti na čtvrtku papíru a připevni úzkými proužky lepicí pásky. Na lístek pro popis uveď potřebné údaje (jméno rostliny, naleziště, stanoviště, kdo sbíral a určil, datum sběru). Na lístek pro popis uveď potřebné údaje (jméno rostliny, naleziště, stanoviště, kdo sbíral a určil, datum sběru).

9 Příklad popisky pro herbáře: Název rostliny: Sedmikráska chudobka Naleziště: Valašské Meziříčí Stanoviště: trávník v městském parku Sbíral(a): Eva Pokorná Určil(a): Datum sběru: 21. dubna 2010

10 Konec Mgr. Zdenka Zavičáková Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "Zakládání a tvorba herbářů Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google