Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup."— Transkript prezentace:

1 Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup žák diskutuje o problémech s příjmem potravy Speciální vzdělávací potřebyžádné Klíčová slovaAnorexie, bulimie, přejídání… Druh učebního matriáluPrezentace Druh interaktivityAktivita, výklad Cílová skupinažák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání- 2. stupeň Typická věková skupina12- 15 let 8. třída Celková velikost251 kB –soubor ppt.

2 Poruchy příjmu potravy

3 Poruchy příjmu potravy mentální anorexii bulimii přejídání Poruchy příjmu potravy (zkráceně PPP) jsou psychická onemocnění, kam řadíme mentální anorexii (úmyslné snižování váhy, které může vést až k úplnému odmítání potravy), bulimii (přejídání a následné vyzvracení potravy) a záchvatová přejídání (přejídání zaviněné stresem). Často se může stát, že se tyto nemoci střídají, např. přejezení ⇒ zvracení ⇒ hladovka ⇒ přejezení. Lidé často popisují PPP jako bludný kruh nebo kolotoč.

4 Věkové hranice období puberty Poruchami příjmu potravy může trpět opravdu každý mladí i staří, ženy i muži, bohatí i chudí. Dokonce i věkové hranice začátku onemocnění jsou velice rozmanité. PPP nejčastěji trpí dívky v období puberty, ale vyskytují se i případy, kdy onemocní lidé ve 40. Lidé kteří jsou perfekcionisté často nemoci propadnou ve snaze být dokonalí.

5 Délka nemoci Tato onemocnění můžou být velice rozmanité, u každého se projevují trochu jinak. PPP je dlouhá nemoc může trvat rok ale taky deset let nebo celý život. Lidé trpící PPP mají většinou období kdy jsou skoro úplně vyléčení, ale potom stačí nějaká drobnost a nemoc je zpátky. Jen polovina se vyléčí úplně. S druhou polovinou nemocných se tato nemoc táhne po celý život.

6 Příčiny Příčiny PPP nejsou přesně stanoveny, odborníkům se zatím nepodařilo zjistit přesné důvody. Nejčastějším spouštěcím faktorem je nespokojenost s vlastním tělem v období dospívání a ze všech směrů působící ideál krásy.

7 Psychické a fyzické problémy PPP ovšem nepostihují jen psychiku. Nemocní jsou na tom obvykle velice špatně i po fyzické stránce. Lidé trpící PPP často považují nemoc za závažnou a zrádnou právě proto, že postihuje jak tělo tak duši. Psychické problémy: deprese, výčitky, podrážděnost, nesoustředěnost, závratě, strach z tloustnutí, uzavření do sebe, ztráta zájmu o okolí, únava aj. Fyzické problémy: řídnutí kostí, zvýšená kazivost zubů, ztráta menstruace a pozdější problémy s plodností, snadný vznik modřin, dehydratace, nízký tlak, selhání srdce aj

8 Mentální anorexie Anorexie či mentální anorexie (latinsky anorexia nervosa, z řečtiny an – zbavení, nedostatek; orexis – chuť) je duševní nemoc spočívající v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi 14-18 lety života, ale může se objevit dříve i později. Často začíná jako reakce na nějakou novou životní situaci či událost, se kterou se daný jedinec nedokáže vypořádat (přechod na střední či vysokou školu, rozvod rodičů, úmrtí v rodině apod.).

9 Projevy Úbytek hmotnosti (nebo u dětí chybění přírůstku hmotnosti) minimálně o 15% oproti tělesné hmotnosti normální pro daný věk a výšku nebo BMI index je 17,5 a méně Hmotnost si pacient/pacientka snižuje sám/sama dietami Vnímání sebe sama jako příliš tlusté/tlustého, přetrvávající strach z tloušťky, zkreslených představách o vlastním těle Při začátku před pubertou je tato opožděna či zastavena ztráta menstruace, nespavost, nesoustředěnost

10

11

12 Bulimie záchvatovitém přejídání vyvrhováním potravy průjmu psychoterapie Spočívá v záchvatovitém přejídání a snaze tomuto čelit – úmyslným vyvrhováním potravy, ale také vyvoláváním průjmu, užíváním anorektik či jiných látek k hubnutí se snahou, aby postižený netloustl. Projevuje se zejména u dívek (žen) ve věku 13–18 let, není však výjimkou ani ve vyšším věku a u mužů. Bulimie se léčí pomocí psychoterapie.

13

14 Záchvatovité přejídání Nemoc postihuje obě pohlaví a může se rozvinout od dospívání v podstatě v jakémkoliv věku. Častou příčinou bývá nevyvážené stravování, které může být způsobeno také různými redukčními dietami. Častým důsledkem pak bývá přibírání na váze, deprese, nespokojenost se sebou. Porucha se vyznačuje následujícími body: 1. Nevyvážené stravování 2. Po "záchvatu" konzumace 3. S nárůstem hmotnosti roste i nespokojenost 4. Porucha se častěji rozvíjí jako reakce na stres 1. Nevyvážené stravování - značné omezování se v jídle (i hladovění) či jednostranný jídelníček se střídá s neodolatelnou, nutkavou touhou se přejíst. Takové stavy nejsou výjimečné, naopak se s jistou pravidelností opakují. 2. Po "záchvatu" konzumace potravy přichází fyzicky nepříjemné pocity z přejedení, obvykle ale nedochází ke zvracení. 3. S nárůstem hmotnosti roste i nespokojenost se sebou a snaha se nejrůznějším způsobem omezovat v jídle. 4. Porucha se častěji rozvíjí jako reakce na stres, citové strádání či depresivní nálady.

15 intenzivní strach z přibývání na váze časté sledování tělesné hmotnosti nutkavé myšlenky na jídlo

16 Zdroje http://www.pppinfo.cz/pic/schema-ac.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Ment%C3%A1ln%C3%AD_anorexie http://cs.wikipedia.org/wiki/Poruchy_p%C5%99%C3%ADjmu_po travy


Stáhnout ppt "Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup."

Podobné prezentace


Reklamy Google