Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Použitelnost kovů se určuje v praxi podle vlastností materiálu: Fyzikální Chemické Technologické Mechanické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Použitelnost kovů se určuje v praxi podle vlastností materiálu: Fyzikální Chemické Technologické Mechanické."— Transkript prezentace:

1

2 Použitelnost kovů se určuje v praxi podle vlastností materiálu: Fyzikální Chemické Technologické Mechanické

3 Vlastnosti kovů Některé vlastnosti kovů, především fyzikální lze zhruba předvídat z postavení příslušného prvku v periodické soustavě. U slitin lze soudit na změnu základních vlastností v závislosti na chemickém složení a jejich rovnovážném diagramu.

4 Vlastnosti jakost materiálu Stále se zvyšuje výkon strojů přitom se snižuje hmotnost což klade vysoké nároky na jakost materiálu.

5 Jakost materiálu Proto existují zkoušky, které slouží nejen výrobcům materiálu ke kontrole jakosti výrobku. Jsou rovněž důležité i pro odběratele, kteří se musí přesvědčit, zda je skutečně dodán požadovaný materiál.

6 K nejdůležitějším patří zkoušky: Mechanické Zjišťují pevnost materiálu při různém způsobu zatížení Tyto zkoušky se provádějí na vzorcích odříznutých ze zkoušeného výrobku. Nevýhodou je, že ve výrobku může být vnitřní nebo vnější vada, kterou na odříznutém vzorku nezjistíme.

7 Nedestruktivní – zde se neporušuje materiál, prozařuje se materiál rentgenovými paprsky nebo paprsky gama, zkoušení ultrazvukem magnetickými metodami atd.

8 Technologické Jsou zvláštní skupinou neslouží přímo k zjištění pevnosti napodobují výrobní postup, čímž umožňují posoudit, zda je materiál vhodný pro určitý druh zpracování.

9 Technologické zkoušky - pokračování V této skupině se nachází například: zkoušky tvárnosti za tepla a za studena zkoušky svařitelnosti – ne každý materiál se dá svařit zkoušky trubek

10 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o materiálech. V předmětu strojírenská technologie a materiály.

11 Použité zdroje HLUCHÝ, Miroslav. KOLOUCH, Jan. Strojírenská technologie 1-1.díl. Nauka o materiálu, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, 150 05 Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN 978-80-86960-26-5 HLUCHÝ, Miroslav. Strojírenská technologie 1-2.díl. Metalografie a tepelné zpracování, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, 150 05 Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN 80-7183-265-0 BOHNE, Otakar. Strojírenská technologie vydalo Nakladatelství technické literatury, n. p., Spálená 51, Praha 1, 1989, 04-217-89 BOHDE, Otakar. Strojírenská technologie i pro strojírenské učební obory, vydalo Nakladatelství Sobotáles, 1997, ISBN 978-80-85920-42-0

12 Identifikační údaje Autor: Jan Elsner Vytvořeno dne: 30.9. 2012 Odpilotováno dne: 1.10. 2012 Ve třídě: 1.F Vzdělávací oblast: Materiály a jejich použití Vzdělávací obor: Umělecký kovář Tematický okruh: Základní rozdělení vlastností technických materiálů Téma: Vlastnosti technických materiálů Klíčová slova: Vlastnosti, technické, mechanické, nedestruktivní, materiály, použití, chemické, jakost.


Stáhnout ppt "Použitelnost kovů se určuje v praxi podle vlastností materiálu: Fyzikální Chemické Technologické Mechanické."

Podobné prezentace


Reklamy Google