Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy Název materiálu Kompoty, doplňky pokrmů Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_19(20) AutorIng. Petra Pechová

2 Anotace  Cílem prezentace je seznámit žáky s přípravou a zacházením s kompoty a doplňky pokrmů.  Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce.  Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 KOMPOTY, DOPLŇKY POKRMŮ P. Pechová, 2012

4 Kompoty  do provozoven veřejného stravování přichází kompoty již hotové  servírujeme vhodným způsobem

5 Kompoty  skleněné nebo plechové obaly  po otevření plechového obalu přeléváme do jiných vhodných nádob (sklo, porcelán, nerez)  po otevření spotřebujeme do 48 hodin  uchováváme v chladu

6 Kompoty  připravíme tak, že ovoce krátce povaříme v cukerném roztoku – voda, cukr, citronová šťáva  dochucujeme skořicí, hřebíčkem, citronovou kůrou  ovoce nesmí být příliš měkké  před podáváním vychladíme  nemá dlouhou trvanlivost

7 Příprava kompotu  broskve a meruňky – před přípravou kompotu spaříme, oloupeme slupku  jablka a hrušky – oloupeme, zbavíme jádřince, doplňujeme skořicí a hřebíčkem  rybíz, třešně, višně, borůvky, jahody, maliny – krátce povaříme v cukerném roztoku

8 Význam doplňků pokrmů  chuťově doplní hlavní pokrm  obohacuje pokrm o vitamíny a minerální látky  zpestřuje pokrm esteticky  nemá za úkol nasytit

9 Doplňky pokrmů  různě ochucená másla (kari, hořčicové, křenové, bylinkové, kečupové)  cibulka, zelený hrášek, petrželka  nakládaná zelenina  ozdoby z čerstvé zeleniny

10 Kontrolní otázky: 1. Jak připravíme cukerný roztok? 2. Jak zacházíme s kompotem po jeho otevření? 3. Jakým kořením nejčastěji ochucujeme kompoty?

11 Použité zdroje  ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN  METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy."

Podobné prezentace


Reklamy Google