Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

29.2.2012 NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "29.2.2012 NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s."— Transkript prezentace:

1 29.2.2012 NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s. Brno AQE advisors a.s. Brno

2 2 CAF Externí zpětná vazba ► Společný hodnotící rámec (CAF), nástroj evropského managementu kvality pro veřejnou správu, představen poprvé v květnu 2000 v Lisabonu. ► CAF jako společný projekt managementu a zaměstnanců. ► Společná diskuse o stavu fungování organizace, o možnostech jejího zlepšování, o způsobech zvyšování její efektivity a výkonnosti.

3 3 CAF ve 43 zemích a institucích 0-10; 10-20; 20-50; 50-100; > 100

4 4 2 627 registrovaných uživatelů modelu

5 5 Musíme kvalitě dodat její morální rozměr … „Musíme kvalitě dodat její morální rozměr … Měla by být považována za ctnost – za něco, o co usilujeme pro vlastní dobro – nejen za prospěšnou strategii.“ Tom Peters – Hledání dokonalosti

6 6 CAF Externí zpětná vazba Základní cíle procedury CAF Externí zpětná vazba: ► Podpořit kvalitu implementace CAF a jeho vliv na organizaci. ► Zjistit, zda organizace jako výsledek aplikace CAF, zavádí hodnoty TQM. ► Podpořit a obnovit snahu a nadšení pro neustálé zlepšování v organizaci. ► Podpořit benchlearning – učení se od jiných.

7 7 CAF Externí zpětná vazba Principy procedury CAF Externí zpětná vazba ► Je společným evropským rámcem, lze ji implementovat pouze dobrovolně v souladu s národním kontextem. ► Rozhodnutí a zodpovědnost za implementaci EZV na národní úrovni závisí na každém členském státu. ► Zpětná vazba je provedena stejně postavenými nebo externími experty. ► Procedura CAF Externí zpětná vazba je završena získáním značky „Effective CAF User“ (ECU)

8 8 CAF Externí zpětná vazba Procedura CAF Externí zpětná vazba je tvořena třemi pilíři: ► Pilíř 1: Proces sebehodnocení ► Pilíř 2: Zlepšovatelské činnosti ► Pilíř 3: TQM zralost organizace (v širším pojetí excelence) Pilíř 1: Proces sebehodnocení Pilíř 2: Zlepšovatelské činnosti Pilíř 3: TQM zralost organizace

9 9 CAF Externí zpětná vazba PILÍŘ 1: proces sebehodnocení analýza 1-6 z 10 ti krokového procesu ► Krok 1 – Rozhodněte o organizaci a plánování procesu sebehodnocení ► Krok 2 – Informujte o projektu sebehodnocení ► Krok 3 – Vytvořte sebehodnotící skupinu nebo skupiny ► Krok 4 – Pořádejte školení ► Krok 5 – Proveďte sebehodnocení ► Krok 6 – Vypracujte sebehodnotící zprávu s popisem výsledků sebehodnocení CAF Externí zpětná vazba neslouží k validování bodového hodnocení.

10 10 CAF Externí zpětná vazba PILÍŘ 2: zlepšovatelské činnosti analýza 7-9 kroku z 10 ti krokového procesu ► Krok 7 – Vypracujte plán zlepšování vycházející ze schválené sebehodnotící zprávy ► Krok 8 – Informujte o plánu zlepšování ► Krok 9 – Realizujte plán zlepšování CAF Externí zpětná vazba se týká plánování a procesu zlepšování a neslouží k hodnocení výsledků zlepšovatelských činností.

11 11 CAF Externí zpětná vazba PILÍŘ 3: TQM zralost organizace Hodnocení zralosti se zaměřuje na osm principů excelence ► Orientace na občana/zákazníka ► Orientace na výsledky ► Společenská odpovědnost ► Rozvoj partnerství ► Neustálé zlepšování a inovace ► Zapojení zaměstnanců ► Řízení procesů a faktů ► Vedení a stálost záměrů a cílů Cílem je posoudit, zda hodnocení vedlo ke vzniku a rozvoji kultury excelence.

12 12 CAF Externí zpětná vazba Tři hlavní důvody proč využít CAF Externí zpětné vazbu: ► Zpětná vazba, jak je CAF používán, je možností ke zlepšení efektivity jeho využití v budoucnu. ► Zpětná vazba ke kvalitě plánu zlepšování a jeho implementaci zabrání ztrátě motivace a udržení dynamiky. ► Zpětná vazba k zavádění principů excelence je možností, jak dosáhnout rozvoje tohoto typu kultury a myšlení v organizaci.

13 13 CAF Externí zpětná vazba Několik otázek na zamyšlenou: ► Je to nová výzva pro organizace VS, které aktivně využívají model CAF? ► Je to nové téma pro řízení kvality veřejné správy v rámci modelu CAF? ► Je to nová příležitost, jak získat ověření i ocenění za poskytování nadstandardní kvality služeb?


Stáhnout ppt "29.2.2012 NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google